Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Knjiga o Aliji izetbegoviću predstavljena u Bihaću (FOTO)

20171020_2_26405663_27016769_Web

Nakon proučene Fatihe za prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, Aliju Izetbegovića, večeras je u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Mostaru upriličena promocija knjige “Mislilac i državnik Alija Izetbegović” autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći o životu i djelu Alije Izetbegovića, jedan od autora, Selmo Cikotić, naglasio je kako se radi o veoma značajnom povijesnoj osobi koja je ostavila neizbrisiv pečat u BiH, ali i regiji.

“U opštem smislu, ja mislim da postaje sve očiglednije da je Alija Izetbegović bio jedan mislilac i filozof koji je jako sveobuhvatno, veoma duboko i dalekovido razumijevao vrijeme u kojem je živio. Razumijevao je globalne okolnosti i na jedan vrlo pošten i odgovoran način promišljao sudbinu svoje države, naroda koji je politički predstavljao, jednako brinuo o drugim narodima i o svim građanima koji su živjeli u Bosni i Hercegovini”, kazao je Cikotić.

To je, kako tvrdi, jedan od osnovnih razloga što su ga svugdje u svijetu više cijenili nego u samoj Bosni i Hercegovini.

“To je neka vrsta njegovog ustupa kako državnika, mislioca, filozofa, ali i kao vrhovnog komandanta jedne armije koja je u vrlo surovim uslovima morala da obrani pravo na goli život, na vlastitu državu i na svoju slobodu. Ja mislim da takvo vrijeme i takve njegove vrijednosti poslije postaju sve prepoznatljiviji, sve jasniji i mislim da sa ove distance više ne treba sumnjati ono što se zove Bosna i Hercegovina je oni što je Alija Izetbegović”, kaže Cikotić.

Sve to, kako ističe, najbolje se vidi kroz njegova djela koja su zapamćena ali, između ostalog, i ukoričena. Pojasnio je da su za knjigu uzeti tekstovi iz knjiga Alije Izetbegovića i iz njegovih govora i izjava koje je pisao, te tematski sistematizirani bez ikakvih posebnih komentara, jer, kako ističe, to njemu ne treba.

“Uvjek je htio biti blizak narodu i uvijek borio za istinu i za vrlo konkretne i čvrste ljudske kriterije i norme”, ističe Cikotić navodeći kako su teme kojima se bavio i danas uvelike aktualne te bi mogle biti vodilja sadašnjim i budućim generacijama.

O knjizi, liku i djelu prvog predsjednika Bosne i Hercegovine su, pored Selme Cikotića, govorili general Fikret Muslimović, prof. Mustafa Spahić, prof. Zijad Ljevaković, ali i Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, koji je zahvalio kantonalnom odboru Asocijacije mladih SDA HNK-a na organizaciji promocije knjige i prigodnog sjećanja na Aliju Izetbegovića.

Kazavši kako je on bio student u vrijeme kad je Alija Izetbegović pisao djela koja se večeras u Mostaru predstavljaju je s ponosom priznao da je uvijek pratio njegov rada koliko god je to mogao.

“Ideja oko stranačke vizije kod Alije Izetbegovića uvijek je bila jasna. On je moj politički idol”, priznao je Mušić u prepunoj dvorani Centra za kulturu u Mostaru. Podsjetio je na velike govore o Aliji Izetbegovići od strane velikih svjetskih državnika, navodeći kako je činjenica, da “njega nje bilo, danas najvjerojatnije ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine”.

“Najčešće nismo ni svjesni kroz što smo prolazili i kroz što prolazimo, ali ono što je najbitnije, mi imamo državu i to je ono prema čemu nas je opredijelio i to nikada ne smijemo zaboraviti”, poručio je Mušić.