autor mirza čubro

Knjiga “Ubijanje istine o Bosni” čuva sjećanja na novinare koji su ubijeni izvještavajući o ratu u BiH

l_5bcca07398112fac02c669bcc2f9ae28

Autor knjige Mirza Čubro, ugledni bh. novinar i urednik, navodi kako je motiv pisanja ove knjige bio sačuvati sjećanje na novinare koji su i u najtežim okolnostima, časno i poštujući najviše novinarske standarde i kodekse, aktivno i snažno angažirani na širenju istine o BiH

Knjiga “Ubijanje istine o Bosni”, autora Mirze Čubre, koja govori o novinarima koji su ubijeni ili su evidentirani kao nestale osobe tokom rata u Bosni i Hercegovini, predstavljena je danas u Sarajevu.

O nesvakidašnjem štivu i svojevrsnom svjedočanstvu o tragičnim sudbinama 19 bh. i stranih novinara, koji su ubijeni ili nestali tokom agresije na BiH (1992-1995.), govorili su promotori – akademik Abdulah Sidran i doajen bh. novinarstva, ratni izvještač i dugogodišnji novinar i urednik “Oslobođenja“ Đuro Kozar, te urednik promoviranog izdanja Bojan Zec-Filipović.

Kako je istaknuto, knjiga „Ubijanje istine o Bosni“ motivirana je potrebom da se ne zaborave ljudi koji su vlastitu veličinu pokazali onda kada je bilo najteže, odnosno poslenici pisane riječi, novinari koji su se nesebično žrtvovali za širenje istine o herojskoj borbi bh. patriota protiv agresora, rukovođeni najvišim etičkim i profesionalnim vrijednostima.

Radi se o ljudima koji su, prema ocjeni promotora, ostavili dubok trag u pravilnom tumačenju i interpretaciji dešavanja u Bosni i Hercegovini tokom agresije, odlučno se suprotstavljajući lažnim narativima i pokušajima zamagljivanja istine o tome ko je žrtva, a ko agresor.

Njihov primjer, kako je rečeno, jeste trajna inspiracija, a aktuelan je i danas, kada se borba za BiH vodi mirnodopskim sredstvima, ali i kada svjetska javnost budno prati dešavanja u Ukrajini, gdje su civili na meti brutalnih napada, a novinari ponovno, kao i u ratnoj BiH, izloženi velikim opasnostima.

Uime izdavača – Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) promociju knjige „Ubijanje istine o Bosni“ pozdravio je generalni sekretar ove asocijacije Emir Zlatar, kao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić te direktor Bošnjačkog instituta Faris Gavrankapetanović, čelnici institucija koje su podržale njeno štampanje.

Kako je rečeno, u knjizi su prikupljena svjedočenja više desetina osoba, članova porodica, radnih kolega, očevidaca, ali i logoraša koji su s nekim od ubijenih novinara dijelili ćelije u logorima u BiH, te članova novinarskih ekipa koji su svjedočili ubistvima svojih kolega.

Autor knjige Mirza Čubro, ugledni bh. novinar i urednik, navodi kako je motiv pisanja ove knjige bio sačuvati sjećanje na novinare koji su i u najtežim okolnostima, časno i poštujući najviše novinarske standarde i kodekse, aktivno i snažno angažirani na širenju istine o BiH.

Među novinarima koji se spominju u knjizi su oni koje javnost u Bosni i Hercegovini veoma dobro zna i pamti, ali i oni o kojima se u proteklih dva i po desetljeća manje govori.

U tom kontekstu, posebno upečatljiv je primjer Davida Kaplana, producenta ABC News-a, koji je prije nego što je ubijen snajperskim hicem u Sarajevu boravio samo 40-tak minuta.

– Avion u kojem je bila ekipa ABC sletio je na Sarajevski aerodrom i David je ubijen na putu s aerodroma ka centru grada, u tzv. ‘Aleji snajpera’. Niko od novinara koji su u to doba radili u Sarajevu, nije ga vidio. Jedini sagovornici su bili članovi ekipe ABC news koji su bili s njim – rečeno je, između ostalog na promociji, a u osvrtu na fragmente iz knjge „Ubijanje istine o Bosni“.

Inače, ova je knjiga pobudila iznimno interesovanje u glavnom gradu BiH, te je promociji prisustvovao veliki broj sudionika iz različitih branši, uključujući i istaknute ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života u BiH.