Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Knjiga vladike Grigorija “Preko praga” biće predstavljena u Mostaru

knjiga vladika

Promocija knjige “Preko praga” vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija biće održana u nedjelju, 2. jula, u Mostaru, najavili su iz Crkvene opštine Mostar.

Promocija će biti održana u Vladičanskom dvoru u Mostaru u 20.00 časova, a o knjizi će govoriti akademik Enes Karić, književnik i profesor iz Sarajeva, leksikograf i pisac iz Zagreba Vlaho Bogišić, ljekar i književnik iz Trebinja Dragan Kovač, autor vladika Grigorije i moderator Sanja Bjelica Šagovnović, novinar iz Mostara.

Knjiga “Preko praga” objavljena je 28. aprila u izdanju beogradske izdavačke kuće “Laguna”, do sada je promovisana samo u Beogradu, a za samo dva mjeseca, doživjela svoje četvrto izdanje.

“Preko praga” je zbirka pripovjedaka o sudbinama malih ljudi u hercegovačkom podneblju s kraja prošlog vijeka.

“Ova knjiga na jedan način predstavlja moj vapaj da se ispoštuju različitosti naroda u Hercegovini, koje su dobre i koje ne treba potirati”, rekao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije predstavljajući u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu svoju zbirku priča “Preko praga”.

U “Laguni” ističu da vladika Grigorije melanholičnom zbirkom priča “Preko praga” ulazi u red darovitih pisaca iz BiH koji svojom prozom nastavljaju najbolju tradiciju pripovjedača, od Petra Kočića do Zuke DŽumhura, Ive Andrića ili Meše Selimovića.

“Izvanredan psihološki portretista, autorski glas u ovoj knjizi uzdiže se iznad zlosrećnih podjela u narodu, prelazeći preko uskog i sebičnog praga svoje kuće, vjere i nacije, i daje nam svakim retkom svoje proze na znanje da će se ugledati na Andrićevu misao `Najveća planina koju čovjek mora preći je prag njegove sopstvene kuće`”, navode u izdavačkoj kući “Laguna”.

Vladika Grigorije je do sada objavio knjige “Dolazi čas i već je nastao” /besjede i razgovori, 2004/, “Lazar” /novela, 2008/, “Priča o starom kralju” /novela, 2009/ i “Radost života” /kolumne, 2010/.