Kultura

mostar

Književna tribina u sklopu 58. Šimićevih susreta

21/05/2021

Putovao je po svim kontinentima u želji da upozna druge narode i kulture što će se primijetiti u njegovom pjesničkom stvaralaštvu

Polaganje cvijeća na spomenik Antuna Branka Šimića bit će upriličeno u sklopu 58. Šimićevih susreta 2021., u srijedu, 26. maja, s početkom u 10.50 sati, nakon čega će u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače biti predstavljeno književno stvaralaštvo dobitnika “Šimićeve nagrade” 2019. godine Jose Živkovića.

Polaganju cvijeća uz Poetski kolaž o Antunu Branku Šimiću sudjelovat će Klub studenata hrvatskog jezika i književnosti “Franjo Milićević” Valerija Bago, Anita Ivanković i Ivan Dugandžić, te učenici Osnovne škole “Antun Branko Šimić”, saopćeno je iz Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Na predstavljanju književnog stvaralaštva Jose Živkovića sudjelovat će Tina Laco, Ivan Sivrić i Joso Živković, a voditelj tribine je Ivan Baković.

Joso Živković – Soja rođen je 1960. godine u Kostrču, školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Radio je u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i Lihtenštajnu odakle se 1990. godine vraća u zavičaj, te se aktivno uključuje u rat, a dva puta je i ranjavan.

Putovao je po svim kontinentima u želji da upozna druge narode i kulture što će se primijetiti u njegovom pjesničkom stvaralaštvu. Objavljivao je u brojnim časopisima u zemlji i inostranstvu, a njegove pjesme zastupljene su u mnogim zajedničkim zbirkama. Pjesme su mu prevođene na engleski i njemački jezik.

Više puta je nagrađivan, među ostalim, nagradom ‘fra Martin Nedić’ za najbolju knjigu i nagradom Movisa u Zurichu za pjesmu “Tuga auslendera” te Godišnjom nagradom DHK HB Antun Branko Šimić (2019.).

Uz poetsko stvaralaštvo bavi se slikarstvom. Nastupao je na zajedničkim izložbama u Vinkovcima i Orašju, a samostalne izložbe imao je u Njemačkoj i Lihtenštajnu. Član je Društva hrvatskih književnika i Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

Objavljena djela su mu “Koraci u sjeni”, “Čekati dugu”, “Gorka čaša”, “Nenaviklost duše”, “Tišina raspadanja”, “Tragom pokorenih želja” i “Rast do dna – Izabrane pjesme”, stoji u priopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.