Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Književnica Sarajlić u fokusu obilježavanja Dana žena

nafija_sarajlic_muzej_knjizevnosti_4

Bosanskohercegovačka književnica Nafija Sarajlić inspiracija je izložbi “Ustaj ženo!” koja je postavljena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u povodu Dana žena, 8. marta.

Desetodnevnom izložbom autori: Zlatan Delić, Ifeta Lihić i Amina Hajdur žele posjetiti ne veličinu književnice koja je, kako su istaknuli, brzo zaboravljena.

– Nismo uspjeli prikupiti originalne rukopise jer su nestali lutajući arhivima BiH, ali smo našli članke koje je objavljivala i njen rodni list, koji niko od istraživača ranije nije pronašao – kazala je autorica Lihić, studentica Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Hajdur je istakla da je nevjerovatno da je Sarajlić pisala prije stotinu godina, a da je jako malo njenog rada sačuvano.

– Ona je pisala početkom 20. stoljeća, kada su pisci prvenstveno bili muškarci, ali se svojim talentom ‘progurala na tržište’ – navela je Hajdur, koja je također studentica komparativne književnost u Sarajevu.

Podsjetila je da je Sarajlić radove objavljivala u “Biseru”, jednom od najpoznatijih književnih časopisa tog vremena.

Naglasila je da je ova izložba početak i da će nastaviti raditi na istraživanju o bh. književnici Nafiji Sarajlić.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović ocijenila je značajnim to što su mladi zainteresirani da se bave istraživanjem lika i djela velikih književnika kakva je bila i Sarajlić.

Podsjetila je da Muzej tradicionalno obilježava Dan žena, trudeći se da pronađu građu o zaboravljenim književnicima BiH.

– Naš zadatak, kao baštinske institucije, je da radimo istraživanja koja će pokazati masu materijala koji na drugi način ne bi bili viđeni – kazala je Šehabović.

Materijali koji su predstavljeni na izložbi ustupljeni su iz Arhiva BiH, Bošnjačkog institita, Arhiva Grada Sarajeva i drugih institicija.

Naziv izložbe “Ustaj ženo!” proizišao je iz istoimene pjesme književnice Nafije Sarajlić.