Kultura

"Što na podu spavaš"

Književnik Darko Cvijetić u užem izboru za NIN-ovu nagradu

14/01/2021

Književnik Darko Cvijetić s knjigom "Što na podu spavaš" ušao je u uži izbor za NIN-ovu nagradu

Knjiga je objavljena u izdanju izdavačke kuće Buybook.

Miljenko Jergović kaže da je književnost Darka Cvijetića hrabar i uzaludan trud da se razumije drugog i da se ima srca za njegovu patnju. A ljudi vole kada su žrtve, u tome uživaju više nego u ičemu drugom u životu, ali ih tuđa patnja, kako navodi, ugrožava i ponižava.

-Ako i taj drugi pati, tada je i on žrtva. A ako je već žrtva, onda mora da negdje postoji i onaj koji ga je učinio žrtvom. Ljude vrijeđa i sama pomisao da su odgovorni za patnju drugih. Nakon što je vrlo pomno opisao svijet crvenog nebodera, Cvijetić se odvažio baviti načinom na koji se odlazilo iz kasarni opkoljenog grada. Priča koju je pritom ispričao neočekivana je i strašna. I u njoj opet ništa nije prešućeno. I opet je, kao i prvi put, morala biti ispričana. Ovaj je put čovjek čovjeku brat. Ali više ne u metafori – smatra Jergović.

Selvedin Avdić je rekao da “kada utihnu topovi, himne, sprovodi i dženaze, nastane tišina koju smrt najviše voli, jer nakon nje dolazi zaborav, konačno ništa, njen puni trijumf. Cvijetić govori u toj tišini, mrtvima daje glas koji se nije čuo dok su bili živi. Dozvoljava im da svjedoče, upozoravaju, savjetuju. Vraća im oduzetu ljudskost”.

Kako navodi Avdić, riječ je o novom romanu, novom vrtlogu tragedije koji opisuje Cvijetić.

-Ni iz ove knjige nećete saznati istorijsku istinu. Dobićete mnogo dragocjenije saznanje – kako se osjećaju žrtve. Dok piše o smrti, Darko Cvijetić bori se za svaki život – kazao je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.