Kultura

mostar

Književniku i akademiku Ivanu Aralici dodijeljen počasni doktorat SUM-a

20/06/2022

Na kraju svečanosti akademik Aralica zahvalio je Stručnomu povjerenstvu i Senatu SUM-a što su mu dodijelili počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru jer ga je to ganulo i obradovalo

Senat Sveučilišta u Mostaru (SUM) dodijelio je u ponedjeljak počasni doktorat hrvatskom književniku i akademiku Ivanu Aralici.

“Senat SUM-a na 386. sjednici dodijelio je počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru jednomu od najvećih hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća akademiku Ivanu Aralici zbog njegova iznimna ugleda, ali poglavito zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bh. Hrvate, koji mogu biti izvrstan okvir za razumijevanje današnjega stanja i sudbine istoga tog dijela hrvatskoga narodnog korpusa”, navodi se u priopćenju SUM-a.

Svečanost dodjele održana je u zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, najvišoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi u Republici Hrvatskoj.

U pozdravnome govoru rektor SUM-a Zoran Tomić naglasio je da se sveučilišta ne bi smjela pretvoriti u bešćutne pogone u kojima se osposobljavaju vrhunski stručnjaci, ali za koje vrijede samo činjenice hladna razuma, nego bi morala biti u pravome smislu riječi hramovi ljudskoga duha.

“Stalan je napor oko ovjeravanja vlastita nacionalnog, kulturnog i građanskog identiteta osoban ulog za budućnost. U tome nam od velike koristi mogu biti Araličini poučni, na autentičnim izvorima utemeljeni uravnoteženi tekstovi, njegov intelektualni i nacionalni habitus te neupitna naklonost svim pripadnicima hrvatskog nacionalnog korpusa”, istaknuo je Tomić.

Predsjednik povjerenstva i promotor akademik Dragan Čović kazao je da ova dodjela počasnoga doktorata ima veliku vrijednost jer je riječ o jednome iznimnom čovjeku, nositelju znanstvenoga i društvenoga života Hrvata bilo gdje da se nalaze, čija je posvećenost pozivu i javnomu dobru hrvatskoga društva dostojna hvale i divljenja.

“Akademik Ivan Aralica zasigurno je jedan od najvećih hrvatskih književnika 20. i 21. stoljeća te je, zbog angažiranosti oko rasvjetljavanja važnih povijesnih zbivanja vezanih za bosanskohercegovačke Hrvate, posve opravdano zaslužio počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru”, dodao je Čović.

Na kraju svečanosti akademik Aralica zahvalio je Stručnomu povjerenstvu i Senatu SUM-a što su mu dodijelili počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru jer ga je to ganulo i obradovalo.

“Svima kojima dugujem zahvalnost: vi ste zaključili da sam svojim dosadašnjim književnim radom zaslužio počasni doktorat, a ja ću se truditi da do kraja života ostanem dostojan te časti”, naglasio je Aralica.

Stručno povjerenstvo za dodjelu počasnoga doktorata znanosti činili su Dragan Čović, Zoran Tomić, Ivica Musić, Katica Krešić i Miro Radalj.

Ivan Aralica rođen je u Promini 10. rujna 1930. Učiteljsku školu u Kninu završio je 1953., a studij jugoslavistike na Filozofskome fakultetu u Zadru 1961. Radio je kao učitelj u selima Dalmatinske zagore i kao ravnatelj Učiteljske škole, odnosno Pedagoške gimnazije u Zadru. Redoviti je član HAZU -a od 1992. godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.