Kultura

U petak

Književno veče i predstava za djecu ‘’Ivica i Marica’’ na sceni Teatra kabare Tuzla

03/11/2019

Za nastavak ovog jedinstvenog Festivala u našem regionu u pripremi je bajkoviti završetak

U petak, 01.11.2019. na sceni Teatra kabare Tuzla izvedena je predstava ‘’Savršeni proizvod’’ autora Lane Šarić i G.B.Shaw koja je nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Teatra kabare Tuzla i Studentske scene ADU Univerziteta u Tuzli. Režiju potpisuje Miroljub Mijatović, a glumci koji su zaigrali na sceni Teatra kabare Tuzla u okviru IV Festivala premijera su: Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić.

Za nastavak ovog jedinstvenog Festivala u našem regionu u pripremi je bajkoviti završetak. Naime, u četvrtak 08.11.2019 s početkom u 19 30, upriličiti će se OMAŽ- Književno veče posvećeno bajkama gdje je ulaz besplatan. Sudjelovati će Vlado Kerošević, Srđan Vukadinović i Damir Altumbabić. Već sutradan, u petak, s početkom u 18 sati premijerno će biti izvedena predstava za djecu ‘’IVICA I MARICA’’ Braće Grim. Adaptaciju, dramatizaciju teksta i režiju potpisuje Damir Altumbabić. Asistent režije: Jasmina Ibrahimović. Scenografija i kostimografija Suad Avdagić. Muzika i songovi: Dragan Divjak. Dizajn plakata: Damir Pirić. Crtež na plakatu Elma Fazlić. Ton i svjetlo Nermin Brković. U predstavi igraju: Feđa Zahirović, Marija Novaković, Sadika Kahrimanović, Ermin Avdić, Jasmina Ibrahimović, Damir Altumbabić.

‘’Ivica i Marica’’ je predstava za djecu rađena po tekstu poznate bajke koju su napisali braća Grim. Riječ je o siromašnoj porodici u kojoj žive dvoje djece Ivica i Marica sa svojim ocem i zlom maćehom. Ona uspijeva da nagovori oca da djecu ostave u šumi kako bi svi preživjeli. Prvi puta se djeca vraćaju a drugi put već zalutaju u dubokoj šumi. I dok traže izlaz dođu do vješticine kuće koja je sva od slatkiša. Vještica zarobljava Ivicu i Maricu s namjerom da ih pojede, ali se hrabra i dovitljiva djeca dobrog srca uspjevaju izvući od vještice i čak ponijeti sa sobom blaga kako bi pomogli ocu. Sve se na kraju završava kao i u svakoj bajci:

…Živjeli su dugo i sretno.

Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Svoje ulaznice po cijeni od 5 KM možete preuzeti svakim radnim danom u terminu od 15 do 19 sati na biletarnici Teatra kabare Tuzla (Hotel Tuzla), najkasnije 30 minuta pred početak predstave. Dobro nam došli.

Pokrovitelji Festivala su: Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla.

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.