Ko bira najbolje filmove 12. Pravo Ljudski Film Festivala

11

Kao takmičarski program Pravo Ljudski Film Fesitvala, extra muros je orijentiran na istraživanje novih audiovizuelnih jezika i formi i usmjeren na promociju novih autora i autorica čiji radovi pomjeraju granice dokumentarnog i eksperimentalnog filmskog izraza.

Selektorica extra murosa je Lamia Šabić, a o najboljem filmskom ostvarenju odlučuje žiri u sastavu: Goran Dević (Hrvatska), Jasmin Basic (Švicarska), Anja Dornieden i Juan DavidGonzález Monroy (Njemačka), teLaila Pakalnina (Latvija), čiji će kratki filmovi biti u jednom od specijalnih programa ovogodišnjeg Pravo Ljudski Film Festivala.

Kao i svake godine, najbolji kreativni dokumentarni rad bit će izabrankrajem festivala, kada ćemo objaviti ime dobitnika ili dobitnice i dodijeliti glavnu nagradu.

Članovi i članice žirija na 12. Pravo Ljudski Film Festivalu:

Goran Dević je nagrađivani dokumentarista i docent na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao filmsku režiju, a režirao je nagrađivane dokumentarne filmove prikazivane diljem svijeta: Uvozne vrane, Nemam ti šta reć’ lijepo, Tri, Sretna zemlja, Don Juan: Oprostite, gospođice, Poplava, Dvije peći za udarnika Josipa Trojka i druge.

Jasmin Basic je programska selektorica i kustosica sa masterom u oblasti filma i engleskog jezika. Živi u Švicarskoj, a sarađivala je sa brojnim festivalima i institucijama: FIFDH, Tous Ecrans, Fantoche, NIFFF, Solothurn Film Festival, Visions du Réel, Kurzfilmtage Winterthur, HEAD, Animafest Zagreb, Split Film Festival, Cinémathèque of Tangier, Audiovizualnim centrom u Hrvatskoj, Cinémathèque Française, Centre Pompidou i Cahiers du Cinéma.

Anja Dornieden i Juan David González Monroy su filmski autori sa sjedištem u Berlinu, koji rade zajedno od 2010. pod nazivom OJOBOCA. Oboje su praktikanti hororizma, metode simulacije za nutarnju i vanjsku transformaciju, a njihov rad sažima film, performanse, instalacije i radionice, a tokom Pravo Ljudski Film Festivala nastupiti ce u Umjetnickoj galeriji BiH upravo sa filmskim performansom. Članovi su umjetničkog filmskog laboratorija LaborBerlin.

Laila Pakalnina je režiserka i scenaristkinja 28 dokumentarnih, pet kratkih i pet dugometražnih fikcionalnih filmova. Kako za sebe šaljivo kaže: sve u svemu, ukupno ima 38 filmova, dvoje djece, jednog muža, dva psa, dva bicikla i mnogo ideja za nove filmove. Njeni su filmovi bili dijelom oficijelnih selekcija u Cannesu, Veneciji, Berlinaleu, Locarnu, Karlovy Vary, Rimui drugim internacionalnim festivalima gdje su osvojili brojne nagrade.

U duhu dijeljenja, Zumiraj prava film festival za mlada ove godini ima jedaneastočlani žiri za najbolji Zumiraj prava film za mlade. Njegovi članovi i članiceškolarci su i studenti iz nekoliko bh. gradova. Neki od njih imaju više neposrednog filmskog iskustva, drugi manje, ali se zato bave fotografijom i likovnom umjetnošću, glumom i pjevanjem, aktivizmom i volontiranjem, debatom i pisanjem. Film koji sa najviše invencije i hrabrosti prilazi temi važnoj za njih, ali i njihove vršnjake i vršnjakinje, izabrat će Azur Delibašić, Berina Obralija, Hana Huskić, Igor Panić, Irma Jukić,Katarina Andrejaš, Lorena Grbovac, Maša Rašković, Nermina Delić, Sabahudin Gluhović i Tarik Jašarović.

  1. Pravo Ljudski Film Festival održava se u Sarajevu od 8.11. do 13.11.2017. godine.