Promocija u Sarajevu

Kočan: “Naša Rijeka” roman o čovjeku i smrti i o čovjeku i ljubavi

Promocija u Sarajevu je prvo predstavljanje romana izvan Crne Gore
Foto: Esad Kočan/ Arhiva

Promocija u Sarajevu, kako je rekao Kočan, je prvo predstavljanje ovog romana izvan Crne Gore

Promocija romana „Naša rijeka“, crnogorskog novinara i književnika Esada Kočana bit će upriličena sutra u Sarajevu. Kako je najavljeno na promociji će govoriti: Gradimir Gojer, Nerzuk Ćurak, Safet Sijarić.

Organizator promocije je Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji BiH – Podružnica Petnjica.

Kritičari su za roman „Naša Rijeka“ novinara, glavnog i odgovornog urednika nezavisnog nedjeljnika “Monitor”, filozofa i pisca Esada Kočana kazali da je to roman, rijetke inventivnosti.

Profesorica Sonja Tomović Šundić istakla je da autor svojom “Rijekom” vodi i zavodi, a čitaoci zajedno sa njim plivaju njenim vrtlozima, rukavcima, obodima, obalama, sudaraju se sa preprekama, vodopadima i zajedno sa tim pjenušavim mikrokosmosom u kojem je svaka kapljica zapravo jedan život, životopis, biografija.

Autor romana „Naša Rijeka“ Esad Kočan u izjavi Feni kazao je da je to roman o čovjeku i smrti i o čovjeku i ljubavi.

-Jedan dječak je napustio svoj zavičaj, ostavio zelenu rijeku. Sa sobom je odnio uspomene da ga čuvaju od ucjena samoće. Poslije mnogo godina vratio se u zavičaj i donio sa sobom uspomene koje je stekao putujući svijetom. Dočekao ga je zavičaj koji nestaje i zatrovana, ubijena rijeka. Tu dolazi do dramatičnog susreta uspomena – kazao je Esad Kočan.

Promocija u Sarajevu, kako je rekao Kočan, je prvo predstavljanje ovog romana izvan Crne Gore.

Kočan je naglasio da je u naslovu knjige postradalo jedno pravopisno pravilo – slovo ‘r’ u nazivu ‘Naša Rijeka’. Kako je pojasnio pravopis nalaže da se nenaseljeno mjesto piše malim slovom.

-Napisao sam ja jedanput to malim slovom, ali je bilo toliko tužno, posebno kada sam ja to pogledao… Kako to da moja Rijeka bude nenaseljeno mjesto? To bi bila laž, prevara, ja bih tako iznevjerio moju Rijeku, jer u našoj Rijeci sam ja, u našoj Rijeci su naše uspomene, naša sjećanja, naše prve ljubavi, sve naše, sve ono što me je obilježilo, jer kroz mene teče ‘Naša Rijeka’, a ne krv – kazao je Kočan u najavi promocije svog novog romana.