Kultura

zenica

Komedeija “Žiranti” u subotu u BNP-u

16/06/2021

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica u subotu, 19. juna u 19.30 sati će biti izvedena komedija „Žiranti“ prema tekstu Marija Ćuluma, u režiji Muhameda Bahonjića i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

– Dramski tekst Žiranti Marija Ćuluma spada u oblast najpopularnije dramske vrste: komedije. To je – da ga još preciznije odredimo – komedija situacije, i to laka, neprentenciozna, sa obiljem komike, prije svega one situacijske, vodviljske, a onda i one verbalne, koja proističe iz jezika likova. Dramski zaplet baziran je na sučeljavanju oprečnih htijenja dva bračna para: jednog da riješi stambeno pitanje i drugog, koji u namjeri da pomogne, zauzvrat traži amoralan ustupak. U kulminaciji radnje, zanimljiv dramski obrat sve raspliće u simpatičan happy end. Uvjereni smo, da će narečeno obilje komike, uz partove pjesme i plesa, elemenata crnog i lascivnog humora, farse, parodije pa i satire, te uz rediteljsku i glumačku inventivnost i namaštavanje, rezultirati salvama smijeha našeg nasušnog, rekao je dramaturg predstave Hasan Džafić.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.