predstava

Komedija Predsjednici&ca zagrebačkog kazališta Kerempuh gostuje u Mostaru

Predsjednici&ca (1)

“Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera”, objašnjeno je

Predstava Predsjednici&ca zagrebačkog kazališta Kerempuh gostuje u Mostaru u ponedjeljak, 16. svibnja, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, s početkom u 20 sati.

Riječ je o iznimno aktualnoj i britkoj komediji koja je nastala prema tekstu Borisa Svrtana i Tarika Filipovića koji ujedno potpisuje režiju, najavljeno je iz Kosače.

Satirički element Predsjednika&ce ističe mnoge apsurdnosti našeg društva, podsjeća na prošlost i sadašnjost te upozorava na neizvjesnu budućnost.

Predsjednica i predsjednici okupljeni na večeri nude gledateljima manje ili više nutricionistički harmonizirane i bogate okuse, idealan omjer između slatkog, gorkog, ljutog i kiselog.

“Predstavu toplo preporučamo gledateljima koje muči neutaživa glad, kao i onima koji su siti svega. I neće vam teško pasti na želudac, a ako i padne, imajte na umu da su državni poglavari žilavi momci, čak i kad su cure pa se duže žvakanje podrazumijeva”, stoji u najavi predstave.

Kroz predstavu postavlja se pitanje mogu li bivši hrvatski predsjednici, živi ili “oni drugi” spasiti zemlju?

“Ciničniji će reći da ne mogu pomoći ni budući, a još manje bivši. Mogu li oni, unatoč različitim političkim stremljenjima, ujedinjeni stremiti prema jednom zajedničkom cilju? Mogu li nam, dakle, oni koji su dijelom prošlosti pomoći u tkanju bolje budućnosti? Premda se radi o pitanjima na koja nemamo odgovore, kazalište nam otvara prostor za maštu ispunjenu gorkastim i ciničnim notama, upravo onakvima kakvima obiluje ova nemoguća predsjednička večera”, objašnjeno je.

Spoj intrigantnih, pa i kontradiktornih i dramski potentnih državničkih osobnosti otvara pitanja koja često sami sebi postavljamo pred malim ekranima i dnevnim novinama – vjerujemo li u bolje sutra ili je ipak preciznije reći “malo sutra”?