Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u cilju monitoringa

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika posjetila Jajce

vodenice – jajce

Svake godine, ICOMOS odredi temu kako bi obilježavanje ovoga dana bilo sjedinjeno u cijelom svijetu. Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina je “Ruralni pejzaži”

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u četvrtak je posjetila Jajce u cilju monitoringa nacionalnih spomenika tog područja.

Pored toga, na poziv Agencije za kulturno-historijsku i prirodnu baštinu Grada Jajca, predstavnici Komisije održali su predavanje za srednjoškolce o temi “Vernakularna (narodna) arhitektura – značaj i principi zaštite”, u Domu kulture Jajce.

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina ustanovilo je Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS) 18. aprila 1982. godine, a kasnije odobrio UNESCO u cilju podizanja svijesti javnosti o raznolikosti kulturnog naslijeđa čovječanstva, njegove ugroženosti i napora potrebnih za zaštitu i očuvanje.

Svake godine, ICOMOS odredi temu kako bi obilježavanje ovoga dana bilo sjedinjeno u cijelom svijetu. Ovogodišnja tema obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina je “Ruralni pejzaži”.

Stoljećima su ruralni predjeli održavali ravnotežu između ljudske aktivnosti i okoline. Brojne svakodnevne aktivnosti su u nekim slučajevima rezultirale umjerenom evolucijom, a u drugim slučajevima dramatičnim transformacijama usljed promjena u proizvodnim metodama, tehnološkim dostignućima ili ekonomskim i političkim promjenama.

Nastala baština sadrži dokaze iz različitih perioda, koji čine bogatu i složenu grupu materijalne, nematerijalne i žive baštine, u kojoj promjene, transformacija i evolucija i dalje traju i nastavljaju se sve dok je ruralni pejzaž živ.

Od svog uspostavljanja 2002. godine do sada, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je 30 odluka kojima su određena pokretna i nepokretna dobra sa područja općine Jajce proglašena nacionalnim spomenicima BiH. Od 2006. godine Historijsko gradsko područje Jajca nalazi se na Tentativnoj listi UNESCO-a.

U skladu sa ovogodišnjom temom obilježavanja Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina, Komisija je posjetila nacionalni spomenik – Kulturni krajolik – Plivska jezera sa kompleksom mlinоva na Plivi.

Kompleks mlinova na Plivi kod Jajca predstavlja pejzaž nastao inicijalno zbog ekonomskih razloga koji se u postojeću formu razvio u interakciji sa prirodnim okruženjem i kao odgovor na njega.

Zaštita samog kompleksa mlinova ne znači samo očuvanje drvenih mlinova – kroz zaštitu kompleksa mlinova doprinosi se zaštiti cjelokupnog okoliša koji predstavlja jedan od faktora prepoznavanja Jajca, potiče održivu upotrebu prirodnih resursa i pomaže održavanje prirodnih vrijednosti pejzaža.