Kultura

832. godišnjice Povelje Kulina bana

Koncert Bartolomeja Stankovića na Kraljevskom gradu Bobovcu

27/08/2021

O historijskom značaju Bobovca i arheološkim iskopavanjima arheologa i historičara Pavla Anđelića govorit će kustosica Zemaljskog muzeja BiH, arheologinja Adisa Lepić

Bosanskohercegovački pijanist Bartolomej Stanković će povodom obilježavanja 832. godišnjice Povelje Kulina bana, koja je napisana 1189. godine, 29. augusta održati koncert Resonance na Kraljevskom gradu Bobovcu.

Na programu koncerta su djela za klavir bh. kompozitora: Franjo Bosanac (Franciscus Bossinensis), Zulejda Ida Latas, Milena Mrazović-Preindslberger, Milan Prebanda, Fra Nenad Dujić, Milan Jeličanin, Samir Fejzić, David Mastikosa, Armen Škobalj, Vojislav Ivanović, Valentina Dutina i Peđa Hart.

Stilska raznovrsnost, kompozicije nadahnute bosanskim folklorom, kompozicije nastale u 16., 19., 20. i 21. stoljeću, predstavljaju iznimno bogatstvo bh. umjetničkog stvaralaštva i zajedništva, kojeg će Bartolomej Stanković prikazati na koncertu Resonance u prelijepom ambijentu Kraljevskog grada Bobovca.

Posebnost programa koncerta je izvedba kompozicije “Sjetni princ” bh. kompozitora Samira Fejzića, koja je nadahnuta povijesnom pričom o srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu.

O historijskom značaju Bobovca i arheološkim iskopavanjima arheologa i historičara Pavla Anđelića govorit će kustosica Zemaljskog muzeja BiH, arheologinja Adisa Lepić.

Kako su organizatori najavili, koncert počinje u 16.30 sati i očekuju prisustvo brojnih visokih zvanica i predstavnika diplomatskog kora, koji su koncert Resonance i trilogiju CD albuma posvećenih bh. umjetničkoj muzici za klavir, prepoznali kao projekt od iznimnog značaja za promociju kulture i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.