Kultura

Koncert bh. pijaniste Bartolomeja Stankovića u Beču

07/12/2016

Ambasada Bosne i Hercegovine u Beču, zajedno sa Ministarstvom vanjskih poslova Republike Austrije, bila je organizator solističkog koncerta bosanskohercegovačkog pijaniste Bartolomeja Stankovića, koji je održan u ponedjeljak u prostorijama Arnold Schönberg centra u Beču, pod nazivom Balkan Madness.

Prije početka koncerta gostima su se obratili direktorica Arnold Schönberg centra Angelika Möser, predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije Stefan Warwick i ambasador BiH u Republici Austriji Tomislav Leko.

Ambasador Leko zahvalio je predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Republike Austrije na ukazanoj podršci i saradnji, kao i publici koja je podržavala sve projekte koje je organizovala Ambasada BiH u Beču u toku ove godine.

Ovaj koncert je bio završni kulturni događaj u Republici Austriji u okviru projekta kulturne razmjene “Godina kulture Austrija – BiH 2016”. Ugledni pijanist Bartolomej Stanković je otvorio koncert izvedbom kompozicije Arnolda Schönberga, a zatim izveo niz kompozicija savremenih bh. kompozitora.

Kao iznenađenje bečkoj publici pijanist je koncert završio izvođenjem numere Wolfganga Amadeusa Mozarta, u čast slavnog kompozitora, obilježavajući godišnjicu njegove smrti.

Koncertu je prisustvovalo više od stotinu zvanica iz političkog, kulturnog i diplomatskog života Republike Austrije, kao i pripadnici bh. zajednice koji žive i rade u Republici Austriji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Komentari