Centar za kulturu

Koncert hora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo pred goraždanskom publikom

hor Opere Narodnog pozorista Sarajevo fena

Koncerti poput ovog su jedinstvena prilika da publika mimo Sarajeva uživa u programu u okviru kojeg su izvedene horske kompozicije iz poznatih opera i opereta velikih kompozitora poput Čajkovskog, Verdija i drugih

Goraždanskoj publici sinoć se predstavio hor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, nakon skoro dvije decenije od posljednjeg gostovanja u tom gradu.

Koncert pod dirigentskom palicom Danijela Žontara uz klavirsku pratnju Ane Petrović, za goraždansku publiku bio je nešto potpuno neuobičajeno.

– Iznimna nam je čast da gostujemo u Goraždu i da sa goraždanskom publikom možemo, kako ja to volim reći, slaviti muziku, slaviti operu. Mi smo pripremili vrlo bogat i sadržajan program koji je dio našeg standardnog repertoara a koji prilagođavamo od koncerta do koncerta. Izvodimo zaista remek djela svjetske operske literature i nadam se da je publika zadovoljna – kazao je dirigent Danijel Žontar.

Koncerti poput ovog su jedinstvena prilika da publika mimo Sarajeva uživa u programu u okviru kojeg su izvedene horske kompozicije iz poznatih opera i opereta velikih kompozitora poput Čajkovskog, Verdija i drugih.

– Nama je zaista velika čast i zadovoljstvo da smo nakon dugo godina ponovo u Goraždu, zadnji put koliko se sjećam prije 17 – 18 godina smo zadnji put bili ovdje. Izveli smo jedan klasični horski repertoar koji je satkan od horskih numera iz najpoznatijih opera kao što su Nabuco, Rigoleto, Travijata i mnoge druge, čak i malo numera iz poznatih opereta, pogotovo iz Orfeja u podzemlju, Žaka Ofenbaha. Potrudili smo se zaista da naši dragi Goraždani dožive jednu čarobnu horsku noć. Nažalost, takvih prilika i takvih koncerata je jako malo ne samo u Goraždu već i u Sarajevu, pa mogu slobodno reći i u BiH i mi se nadamo da će ovo postati jedna praksa bar da dođemo svake godine jedanput – kazao je član opernog hora Josip Katavić.

Iz Centra za kulturu Goražde najvaljuju da će prilika za vrhunske kulturne događaje u narednom periodu biti će sve više, zahvaljujući saradnji gradske uprave Goražde i Grada Sarajeva.