Kultura

14. izdanje

Koncert nastavnika Muzičke akademije UNSA otvara ‘Majske muzičke svečanosti’

19/05/2021

Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen

Koncertom nastavnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u četvrtak u Koncertnoj sali Cvjetko Rihtman, bit će otvoreno 14. izdanje festivala Majske muzičke svečanosti.

Taj događaj počet će izvedbom djela Dijalog III za violončelo i harmoniku (2019) Ivana Čavlovića (1949-2021), bivšeg dekana, profesora Muzičke akademija UNSA i utemeljitelja Majskih muzičkih svečanosti, kojem je posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje.

– Dijalozi iz Čavlovićevog opusa, oslanjaju se na ideju o ravnopravnosti iskazivanja misli, pri čemu taj vid komunikacije u muzici predstavlja “višeslojnu strukturu ljudskosti”, što podrazumijeva svijest o sebi u alternaciji i otkrovenju sebe kroz dijalog – navodi se.

To stajalište, kako se ističe, polazna je tačka za interpretaciju Dijaloga III akrodeonistice Belme Šarančić i violončelistice Belme Alić koja će sa pijanisticom Višnjom Bakalar izvesti stav Slava vječnosti Isusovoj iz čuvenog Kvarteta za kraj vremena (1941) za violinu, klarinet, violončelo i klavir Oliviera Messiaena (1908-1992). Taj stav karakteriše duga suptilna prožimajuća fraza, koja doprinosi transcendentnosti djela.

Flautistica Mirna Mlikota Dizdarević predstavit će se Sekvencom I (1958) za solo flautu Luciana Beria (1925-2003), prvom u nizu virtuoznih komada nazvanih Sekvence i napisanih za različite instrumente, čija interpretacija zahtijeva propitivanje mogućnosti instrumenta i čestu primjenu proširenih tehnika sviranja.

Pijanistica Dina Fejzić izvest će Pet bagatela Carla Vinea (1954), napisanih za solo klavir 1994. godine. Ciklus čini pet minijatura raznolikog zvučnog kolorita, različitih u formalnom, ali i evokativnom smislu, kroz koje se prožimaju motorični jazz elementi, alla toccata trenuci, uz smjenu tenzičnih i lirskih momenata.

Davor Maraus i Dario Kos predstavit će se kompozicijom Toccata i divertimento (2001) za vibrafon i marimbu op. 32 Neya Rosaura (1952). Djelo je melodijski i karakterno utemeljeno na obliku specifičnom za prostor sjeveroistočnog Brazila poznatom kao desafio koji se može posmatrati kao “muzički razgovor” improvizacijskog karaktera, baziran na elementima imitacije, ali i nadmetanju dva vokalna izvođača, često propraćen kratkim instrumentalnim odlomcima u vidu svojevrsnog interludija.

Pijanistica Azra Medić izvest će hiper-ekspresivnu Sonatu br. 6 (1988) ruske kompozitorice Galine Ustvolskaje (1919-2006), djelo specifično po usporenom pulsu i tenzičnom ambijentu, koji stvaraju klasterske akordske strukture.

Koncert će zaokružiti violončelistica Belma Alić i akordeonistica Belma Šarančić izvedbom U dubini vremena iz 1994. godine, japanskog kompozitora Toshia Hosokawe (1955) koji svoju muziku opisuje kao “notnu kaligrafiju u prostoru i vremenu, gdje tonovi proizilaze iz svijeta tišine kome se i vraćaju”.

– Shodno epidemiološkim mjerama i naredbama nadležnih institucija, broj posjetilaca će biti ograničen. Ulaz na koncert je besplatan uz obaveznu rezervaciju telefonom na 062 204 906 ili e-mailom: koncertna.sezona@mas.unsa.ba. S obzirom na pomenuta ograničenja, taj događaj moći će se pratiti uživo putem zvaničnog YouTube kanala Koncertne sezone MAS – navodi se u saopćenju za javnost Muzičke akademije UNSA, koje potpisuje Aida Adžović.

Četrnaesti festival Majske muzičke svečanosti bit će otvoren koncertom nastavnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu koji će biti upriličen u 20. maja 2021. godine u Koncertnoj sali Cvjetko Rihtman (Sala Srednje muzičke škole Sarajevo) s početkom u 19 sati.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.