Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom Oružanih snaga bih

Koncert pijaniste Nadira Hošića jedan od završnih događaja “Sarajevske zime”

nadir_hosic

Hošić će se na koncertu sarajevskoj publici predstaviti interpretacijom djela Rameaua, Bacha, Mozarta, Beethovena, Chopina i Ravela

Jedan od završnih događaja 35. izdanja Međunarodnog festivala “Sarajevska zima” obilježit će koncert jednog od vodećih bosanskohercegovačkih pijanista mlađe generacije Nadira Hošića, koji će biti održan 21. marta u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Hošić će se na koncertu sarajevskoj publici predstaviti interpretacijom djela Rameaua, Bacha, Mozarta, Beethovena, Chopina i Ravela.

Dobitnik je drugog mjesta na takmičenju “Ischia International Piano Competition” u Italiji, održanom pod pokroviteljstvom Alink-Argerich fondacije čuvene Marte Argerich 2018. godine.

Riječ je o studentu treće godine klavira na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi istaknutog pijaniste i pedagoga van. prof. Dragana Opančića.

Rođen je 1997. godine u Sarajevu. Klavir počinje svirati u klasi prof. Elme Kraišnik, u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža. Srednju muzičku školu Sarajevo upisuje u klasi prof. Vedrane Mujkić. Tokom školovanja osvojio je brojne nagrade u BiH i inostranstvu, među kojima se posebno izdvaja drugo mjesto na prestižnom takmičenju “Ischia International Piano Competition” u Italiji.

Uz niz samostalnih recitala, u koncertnoj karijeri posebno se ističe njegov nastup sa Sarajevskom filharmonijom u okviru zatvaranja festivala “Majske muzičke svečanosti” u Narodnom pozorištu 2017. godine, pod palicom dirigenta Fuada Šetića.

Realizaciju najavljenog koncerta zajednički ostvaruju “Sarajevska zima” i Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu.

Ulaz na ovaj umjetnički događaj je slobodan, saopćili su organizatori.