Majske muzičke svečanosti

Koncert polaznika seminara kamerne muzike profesorice Julije Gubajdulline

MMS2022 poster MUZA MAS 13.5. (1)

Klarinetista Matej Hermešćec će se predstaviti interpretacijom djela “Radost življenja” za klarinet solo Branimira Norca,

Pod okriljem petnaestog izdanja Majskih muzičkih svečanosti, na zajedničkom koncertu će nastupiti studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu (MAS) i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu (MUZA), polaznici seminara kamerne muzike istaknute pijanistice i profesorice Julije Gubajdulline, kao i nastavnici i saradnici MAS. Ovaj događaj će biti upriličen u petak, 13. maja 2022. u 19 sati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra kao rezultat bliske saradnje i dugogodišnjeg prijateljstva ove dvije institucije.

Koncert će otvoriti “The Unanswered Question”, višeslojno muzičko-filozofsko djelo u kojem američki kompozitor Charles Ives postavlja univerzalna pitanja postojanja čovječanstva i prepoznaje tišinu kao (zvučni) odgovor. Kompoziciju će izvesti Benjamin Drijenčić (truba), Sonja Međugorac (flauta), Jelena Filipović (flauta), Merima Hubjer (flauta), Adnan Haskić (klarinet), Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Deljkić (viola), Roko Silić (violončelo) i Dženis Mrkonjić (kontrabas).

Klarinetista Matej Hermešćec će se predstaviti interpretacijom djela “Radost življenja” za klarinet solo Branimira Norca, nakon čega će flautistica Jelena Filipović i klarinetista Adnan Haskić izvesti Duo za flautu i klarinet op. 24 Roberta Muczynskog.

Trio Anis Mandra (violina), Arijan Radoja (viola) i Selma Teskeredžić (klavir) će svirati Klavirski trio u d molu op. 120 Gabriela Fauréa, a na repertoaru će se naći i Trio sonata u c molu iz Bachove “Muzičke žrtve” (Musikalisches Opfer), BWV 1079 u interpretaciji Sonje Međugorac (flauta), Sare Barbare Bilela (violina), Emine Ćatović (violončelo) i Ilme Čerim (klavir).

Koncert će biti zaokružen izvedbom “Uvertire na jevrejske teme” op. 34 Sergeja Prokofjeva koju će zajedno izvesti Matej Hermešćec (klarinet), Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Aida Deljkić (viola), Belma Alić (violončelo) i Julia Gubajdullina (klavir).