Majske muzičke svečanosti

Koncert saksofoniste Leva Pupisa i pijaniste Milana Lucića u Sarajevu

MMS2022 Lev Pupis & Milan Lucić

Ovaj duo će se predstaviti izvedbom djela kompozitora kao što su André Caplet, Wijnand van Klaveren, Fernande Decruck i André Waignein

U sklopu programa festivala Majske muzičke svečanosti, u subotu, 04. juna 2022. u 19 sati u Galeriji Bosanskog kulturnog centra KS, bit će upriličen koncert saksofoniste Leva Pupisa i pijaniste Milana Lucića.

Ovaj duo će se predstaviti izvedbom djela kompozitora kao što su André Caplet, Wijnand van Klaveren, Fernande Decruck i André Waignein.

Ulaz na koncert je slobodan.

Lev Pupis (1977) je diplomirao 1998. godine na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien). 0d 2000. do 2003. usavršava se u klasi J. Y. Fourmeau i odlikovan je priznanjem “Premier Prix” u Parizu, gdje nastavlja postdiplomske studije u klasi Vincenta Davida. Postdiplomski studij završava na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču (2005) i na Muzičkoj akademiji u Ljubljani (2007). Kao solista nastupao je sa Simfonijskim orkestrom Univerziteta za muziku i izvođačke umjetnosti u Beču, Simfonijskim orkestrom Muzičke akademije u Ljubljani, Slovenskom filharmonijom, Slovenskim nacionalnim simfonijskim radio orkestrom, Orkestrom Slovenskog društva kompozitora te sa St. George kamernim orkestrom. Kao solista i član kamernih sastava praizveo je preko 20 djela savremenih autora.

Pupis se bavi pedagoškim radom i djeluje kao profesor na Konzervatoriju za muziku i balet u Ljubljani, od 2018. predaje na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Grazu (Kunstuniversität Graz), a 2019. postaje gostujući profesor na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na predmetu Saksofon. Redovno vodi majstorske radionice na muzičkim akademijama i ljetnim školama diljem Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama. Kao član žirija učestvovao je na internacionalnim takmičenjima saksofona u Sloveniji, Srbiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Italiji.

Milan Lucić (1985, Zenica, BiH) diplomirao je (2007), a zatim i magistrirao (2011), na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi prof. Svetlane Chlaidze, gdje 2015. godine završava i treći ciklus studija, čime stiče zvanje doktora muzičkih umjetnosti iz oblasti klavira. Trenutno je zaposlen kao viši umjetnički saradnik na Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Usavršavao se na majstorskim kursevima kod eminentnih pijanista i pedagoga: J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjerna, R. Gediga, D. Merlet. Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović (2006) stečene na osnovu uspjeha na studiju i doprinosa kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, stipendije za prestižni masterkurs na L'Academie musicale de Villecroze (Francuska), priznanja “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu, te je višestruko nagrađivan na različitim takmičenjima od kojih su najznačajnije Specijalna nagrada na Federalnom takmičenju u Livnu (2006), kao i 3. nagrada na Internacionalnom takmičenju Val Tidone u Italiji (2007). Koncertirao je na festivalima “Sarajevska zima”, “Baščaršijske noći”, “Dani Kantona Sarajevo”, a nastupao je i sa Sarajevskom filharmonijom (2008). Do sada je održao niz zapaženih koncerata u BiH i inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska).