Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodmo pozorište Sarajevo

Koncert Sarajevske filharmonije uz podršku ambasade Španije u BIH

Antonio García Egea

Prvi put domaćoj publici u ulozi soliste predstavit će se španski violinist Antonio García Egea

Nastavljajući slavljeničku godinu, Sarajevska filharmonija večeras će održati koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo uz saradnju i podršku ambasade Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Sarajevske filharmonije.

U saopštenju se navodi da nakon skoro deset godina, jedan od vodećih rumunskih dirigenata svoje generacije, maestro Mihnea Ignat vraća se u Sarajevo i ponovo predvodi sarajevske filharmoničare. Prvi put domaćoj publici u ulozi soliste predstavit će se španski violinist Antonio García Egea i to izvedbom Symphonie espagnole u d-molu francuskog kompozitora Edouarda Laloa.

Ovo djelo napisano je 1874. godine za violinistu Pabla Sarasatea i praizvedeno je u Parizu februara 1875. godine. Iako se naziva “Španjolska simfonija” današnji je muzičari smatraju koncertom za violinu. Djelo je prožeto španskim motivima i pokrenulo je razdoblje kada muzika sa španskim temama ulazi u modu. Samo mjesec dana nakon ove simfonije praizvedena je slavna opera Carmen Georga Bizeta.

Na programu će se, pored Rumunskih narodnih plesova B. Bartoka, naći i iznimno popularno i zanimljivo djelo Šeherezada, simfonijska svita N. Rimski-Korsakova, saopšteno je.