Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za kulturu i mlade

Koncert sefardske muzike grupe Shira U'tfila u Sarajevu

Shira U'tfila

Vokalni solista Stefan Sablić ostvario je interakciju s publikom objašnjavajući prije izvedbe nekih kompozicija njihovu tematiku, šaljivu ili ozbiljnu, te ukratko, ono što je poznato iz „priča“ koje stoje iza tih kompozicija

Koncert sefardske muzike koji je izvela grupa Shira U'tfila održan je sinoć u Sarajevu u Centru za kulturu i mlade kao dio programa Dana općine Centar.

Izvedene su brojne kompozicije sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog istoka čiju baštinu godinama istražuje, aranžira i izvodi grupa Shira U'tfila. Inspiraciju za svoju muziku, grupa pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzike.

Sve komopozicije na sinoćnjem koncertu saslušane su bez daha i publika je vraćala izvođače na binu tražeći izvedbu više. Ljubitelji tog zvuka prepoznavali su note bliske vlastitom podneblju i širem prostoru – od Mediterana do Bliskog istoka.

Vokalni solista Stefan Sablić ostvario je interakciju s publikom objašnjavajući prije izvedbe nekih kompozicija njihovu tematiku, šaljivu ili ozbiljnu, te ukratko, ono što je poznato iz „priča“ koje stoje iza tih kompozicija.

Grupa Shira U'tfila je dosad nastupala širom regiona, Evrope i svijeta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama: Koncertgebow u Amsterdamu, Bozar u Briselu, Bela Bartok u Budimpešti, kao i na festivalima Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarde (Ženeva), Simha Festival (Vroclav).

U Amsterdamu je 2011. godine dobila prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en Kantando“ izdao holandski izdavač Music&Words. Album je svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja britanskog magazina „Songlines“.

Osim vokala Stefana Sablića, koji je ujedno izvođač na tradicionalnom bliskoistočnom instrumentu tipa laute, članovi grupe Shira U'tfila su: Filip Krumes (violina), Sinan Aćifović (klarinet), Srđan Đorđević (kontrabas) i Goran Milošević (perkusije).