Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MAS UNSA

Koncert studenata Muzičke akademije UNSA na ceremoniji zatvaranja “Sarajevske zime”

l_fd05b6d5d0018adfa999fbdd70f5c64e (1)

Koncert je otvorila Iman Jahić (klavir) koja je izvela Hromatsku fantaziju i fugu u d molu, BWV 903 Johanna Sebastiana Bacha, dok je Sven Sirčo (gitara) svirao Fantaziju br. 7 op. 30 španskog kompozitora Fernanda Sora

Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu upriličili su koncert “Muzika za mir i slobodu u svijetu”, u okviru ceremonije zatvaranja XXXVIII Internacionalnog festivala “Sarajevska zima”. Tim događajem, u Domu Oružanih snaga BiH, obilježeno je i 70 godina Evropske asocijacije festivala.

Koncert je otvorila Iman Jahić (klavir) koja je izvela Hromatsku fantaziju i fugu u d molu, BWV 903 Johanna Sebastiana Bacha, dok je Sven Sirčo (gitara) svirao Fantaziju br. 7 op. 30 španskog kompozitora Fernanda Sora.

Na repertoaru su se našla i djela romantičkog kompozitora Carl Maria von Webera i to Kvintet za klarinet i gudački kvartet u B duru, op. 34 u interpretaciji kamernog ansambla u sastavu Mia Krhač, (klarinet), Alex Mateescu (violina), Milutin Radulović (violina), Emina Jahić (viola) i Hana Hamza (violončelo), te Romansa za trombon i klavir koju je izveo Faris Lačević (trombon) uz klavirsku pratnju umjetničke saradnice mr. Lejle Klepo-Hadžić.

Tom prilikom predstavile su se i dvije studentice Odsjeka za solo pjevanje. Laura Kozlinger (sopran) je, s Bakirom Samardžićem (klavir), interpretirala Ariju Tatjane iz scene pisma u prvom činu opere “Evgenij Onjegin” Pjotra Iljiča Čajkovskog. Hana Salihović (sopran) s kamernim sastavom; koji čine Alex Mateescu (violina), Sara Barbara Bilela (violina), Emina Jahić (viola), Hana Hamza (violončelo); izvela je djelo “Bachianas Brasileiras” br. 5 brazilskog kompozitora Heitora Villa-Lobosa.

– Roko Radunić (udaraljke) svirao je “Meditation” br. 1 za solo snare bubanj Caseya Cangelosija, a koncert je zaokružen nastupom trija u sastavu Alex Mateecu (violina), Rijad Šarić (saksofon) i Kristina Lazić (klavir). Izveli su drugi stav djela “Cantilène et Danse” za violinu, saksofon i klavir Marca Eychennea – navodi Koncertna sezona MAS.