Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brčko

Koncert u čast velikanu klasične muzike Franzu Schubertu

koncert brcko (1)

Jasmina Kasumović je kazala da je Franz Schubert veoma značajna pojava u historiji muzičke umjetnosti te da je jako važno što je brčanski “Napredak“ svjestan te činjenice

U povodu 225.obljetnice rođenja kompozitora Franza Schuberta, sinoć je u u Napretkovom domu u Brčkom upriličen koncert u čast tom umjetniku. Brčanska publika je imala priliku slušati Schubertove kompozicije u izvođenju Darije Kadrić, magistrice klavira, i Jasmine Kasumović, magistrice violine.

Predsjednik HKD “Napredak“ Brčko fra Mirko Jozić je kazao da nije slučajno da “Napredak“ ovu radnu godinu započinje jednim kvalitetnim koncertom u čast Franzu Schubertu.

– Schubert je jedan od prvih i najvažnijih skladatelja iz vremena romantizma. Kratko je živio, tek 31 godinu, ali je stvorio bogat i raznovrstan opus. Ovim koncertom želimo najaviti kvalitetne programske sadržaje u godini što je pred nama, a moram naglasiti da ‘Napredak’ ima veliku sreću što surađuje sa izvrsnim umjetnicama kakve su Darija Kadrić i Jasmina Kasumović. One su vrhunske umjetnice i bile su spremne prihvatiti izazov i u kratkom vremenu pripremiti ovaj koncert- izjavio je Jozić.

Jasmina Kasumović je kazala da je Franz Schubert veoma značajna pojava u historiji muzičke umjetnosti te da je jako važno što je brčanski “Napredak“ svjestan te činjenice.

– Koncertom kakav je večerašnji osim što podsjećamo na velikana klasične muzike Franza Schuberta, populariziramo i klasičnu muziku u našim sredinama. Čini mi se da je publika uživala i moram primijetiti da je u ovom dobu korone, čini se, veća zainteresiranost za koncerte klasične muzike nego ranije – izjavila je Kasumović.

Darija Kadrić je kazala da je Schubert jedan od najznačajnijih kompozitora romantizma i da je koncert u povodu 225. obljetnice njegova rođenja lijep način da se oda počast tom umjetniku.

-Večeras smo izvele dvije sonatine i jedan ciklus Schubertovih pjesama. Ako je suditi po reakciji publike, čini se da je koncert bio veoma uspješan te da smo uspjele u namjeri da kažemo kako klasična muzika ima i uvijek iznova pronalazi svoju publiku. A svojim bogatim stvaralačkim opusom Schubert nas je obavezao da podsjećamo na njegovo djelo – kazala je Jahić.

Franz Shubert je rođen 31.1.1797. godine u Lichtentalu kraj Beča kao sin učitelja te je i sam kraće vrijeme radio kao pomoćni učitelj u očevoj školi. U dobi od 21 godine napušta učiteljsko zvanje za koje nije imao ni dovoljno volje ni sposobnosti i od tada živi kao slobodni umjetnik.

Schubertovu slavu pronosi više od 600 solo pjesama uz klavirsku pratnju, klavirske kompozicije, mise i horske pjesme, te dvije opere.

Franz Shubert je umro je 1828. godine na vrhuncu svoga kreativnog stvaralaštva, a smatra se za jednog od najvećih kompozitora romantizma.