Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koncert “U susret SVEM-u” najavio početak Sarajevskih večeri muzike

4040

Tradicionalnim koncertom “U susret SVEM-u” sinoć je u Domu oružanih snaga BiH najavljen početak sedmodnevnog Festivala Sarajevske večeri muzike, a nastupili su najuspješniji studenti Muzičkih akademija u Sarajevu i Zagrebu.

Prvi dio koncerta obilježili su solistički nastupi studenata Odsjeka za solo-pjevanje, Odsjeka za duvačke instrumente i harmoniku, te Odsjeka za klavir, harfu i udaraljke Muzičke akademije u Sarajevu.

Publika je imala priliku čuti izvedbe sopranistice Amile Ravkić i baritona Siniše Markanovića, kao i harmonikaša Danijela Lovrića i Azmira Halilovića, a posebnu pažnju privukao je nastup pijanistice Zerine Šabotić.

Drugi dio koncerta bio je u znaku kamerne muzike. Nakon nastupa kvinteta kojeg čine violinistice Melisa Karić i Amna Hujić, violistica Ana-Maria Pilj, kontrabasista Dženis Mrkonjić, te pijanistica Zerina Šabotić, uslijedio je dinamični trio na marimbi – Luka Pavlić, Marino Repanić i Dario Kos.

Gosti iz Zagreba, trio MaSeIv, kojeg čine klarinetista Ivan Andrijević, fagotista Sebastian Tarbuk i pijanista Marko Biškup svojim su nastupom zaključili prvu koncertnu večer.

Publiku u Narodnom pozorištu u Sarajevu večeras očekuje maestralno otvorenje 23. SVEM-a uz najboljeg flautistu današnjice Emmanuela Pahuda. Ovaj svjetski poznati umjetnik nastupit će premijerno u Bosni i Hercegovini uz pratnju Sarajevske filharmonije i maestra Uroša Lajovica.

Ulaznice za koncert mogu se nabaviti na blagajni Narodnog pozorišta uz današnju posebnu ponudu rezervisanu za nekolicinu najbržih kupaca, saopćili su organizatori.