Kultura

Dom OSBiH

Koncert Udruženja “Musica ad hominem” večeras i sutra u Sarajevu

17/12/2020

Prvi muzički događaj upriličen je u godini kojom se obilježava 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora svih vremena Ludwiga van Beethovena

U okviru umjetničke produkcije Udruženje “Musica ad hominem”, uz pokroviteljstvo Federalnog ministarstva kulture i sporta, a uz podršku Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, nastupit će večeras i sutra u Domu Oružanih snaga BiH sa dva produkcijski različita muzička događaja.

Udruženje “Musica ad hominem” nastalo je od istoimenog porodičnog ansambla porodice Smailović, i počelo sa djelovanjem 1968. godine. U ansamblu je sviralo četvero djece poznatog bh. kompozitora Avde Smailovića. Kao nekad ansambl, tako i današnje Udruženje “Musica ad hominem” za cilj ima približiti muziku ljudima kroz različite vidove djelovanja, a ovi muzički događaji su samo jedan od njih.

Prvi muzički događaj upriličen je u godini kojom se obilježava 250 godina od rođenja jednog od najvećih kompozitora svih vremena Ludwiga van Beethovena. Na koncertu znakovitog naslova “3, 2, 1” bit će izvedena djela u formama trio, duo i solo interpretacija Beethovenovih sonatnih formi.

Koncerti koje organizuje Udruženje “Musica ad hominem” predstavljaju sjenu jednog od najuspješnijih festivala na području muzičke umjetnosti u regionu, festivala “Muzika na žici”.

– Želimo napomenuti da je vrijeme u kojem smo svi jednako izloženi rizicima opće egzistencije, potaklo umjetnike kao i idejnu kreatoricu ovog projekta, maestru Violetu Smajlović-Huart, da umjetnost postave ispred sebe i zamisle ovo vrijeme kao grande pauzu, momenat koji ćemo željeti upamtiti. Ta misao je stvorila ideju o drugom muzičkom događaju, koncertu s istim naslovom “Grande pausa”, kojim će se podsjetiti publika na postojanje umjetnosti koja svojom snagom nadilazi situaciju pandemije, straha i beznađa – navodi se u saopćenju.

S obzirom da trenutna epidemiološka situacija ne dopušta skupove brojnije od trideset osoba u zatvorenom prostoru, samo će mali broj umjetnika, poštovaoca i pokrovitelja umjetnosti, uz poštivanje obaveznih mjera, imati prlilku da najavljenim muzičkim događajima prisustvuje uživo.

Upravo zbog toga, Udruženje “Musica ad hominem” priprema i video koji će ostvarenja vrhunskih muzičara učiniti dostupnim najširoj publici, saopšteno je.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.