Koncertna sala "Cvjetko Rihtman"

Koncert violinistice Alme Dizdar i pijaniste Nadira Hošića

211110_Koncert nastavnika i saradnika MAS 10

Nadir Hošić rođen je u Sarajevu, gdje je učio klavir u klasama prof. Elme Kraišnik i Vedrane Mujkić. Diplomski studij završio je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi prof. Dragana Opančića

U okviru decembarskog repertoara ovogodišnje koncertne sezone Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu u utorak, 21. decembra bit će upriličen koncert Alme Dizdar, violinistice i asistentice na Muzičkoj akademiji i mladog pijaniste Nadira Hošića.

Koncert će biti održan u Koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman”, a duo će izvesti Sonatu za violinu i klavir op. 12, br. 2 u A duru Ludwiga van Beethovena, Sonatu za violinu i klavir op. 45, br. 3 u c molu Edvarda Griega i Sonatu za violinu i klavir H. 24, br. 2 u h molu Arthura Honeggera.

Alma Dizdar je srednje muzičko obrazovanje stekla u Muzičkoj školi I i II stupnja Mostar u klasi profesora Vasilija Buzmakova. Diplomirala je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong.

Master studij je pohađala na univerzitetu Ithaca College u Ithaci, New York u klasi prof. dr. Calvina Wiersme, a potom na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi van. prof. mr. YeonJu Jeong.

Za prvi ciklus je nagrađena priznanjem “Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu. Usavršavala se na seminarima poznatih pedagoga: Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savytska, Ernst Kovacic, Orest Shourgot, Cihat Askin, Calvin Wiersma, Mark Steinberg i drugih.

Nadir Hošić rođen je u Sarajevu, gdje je učio klavir u klasama prof. Elme Kraišnik i Vedrane Mujkić. Diplomski studij završio je na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, u klasi prof. Dragana Opančića.

Za vrijeme studija osvojio je prvu nagradu na 22. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista Šabac (Srbija), drugu nagradu na takmičenju Ischia International Piano Competition (Italija), drugu nagradu na Međunarodnom natjecanju mladih glazbenika “Sonus op. 5” u Križevcima (Hrvatska), a kao dobitnik druge nagrade na Internacionalnom takmičenju pijanista “Memorijal Matusja Blum” u Sarajevu, proglašen je pobjednikom kategorije.

Među Hošićevim javnim nastupima posebno se ističe njegovo debitantsko predstavljanje sa Sarajevskom filharmonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo, pod dirigentskom palicom Fuada Šetića.

Ulaz na koncert je besplatan. S obzirom na ograničenja uvjetovana epidemiološkim mjerama, rezervacija mjesta je obavezna.