Kultura

NPS

Koncert “Viva la musica” i predstava “Balkanski špijun” u Sarajevu

24/05/2021

Na programu će se naći poznate operne arije, ( Verdi, Puccini, Bizet,Strauss II...), kao i numere iz poznatih baleta ,,Carmen", „Meu amor“, „Pepeljuga"

U petak, 28. maja sa početkom u 19:30 sati, u okviru koncerta „Viva la musica“, publika će imati priliku uživati u sadržajnom muzičko – scenskom programu u izvedbi, solista i hora Opere, solista i ansambla Baleta NPS.

Na programu će se naći poznate operne arije, ( Verdi, Puccini, Bizet,Strauss II…), kao i numere iz poznatih baleta ,,Carmen”, „Meu amor“, „Pepeljuga”, a večer će biti upotpunjena izvedbom baleta ,,Buđenje” u koreografiji Belme Čečo Bakrač, na muziku Tonija Toplana.
U subotu, 29. 5. 2021. godine u 19:30 sati, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će izvedena komedija Dušana Kovačevića “Balkanski špijun u Sarajevu” u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

Prema briljantnom tekstu Dušana Kovačevića po kojem je svojevremeno i snimljen kultni film, osamdesetih godina prošlog stoljeća, koji ni dan danas ne gubi na gledanosti jer je prožet tematikom koja je našla put i u današnjem vremenu. Tu satiru je osjetio i naš slavni reditelj Sulejman Kupusović koji je Špijuna “doveo” u Sarajevo i simbolično odlučio da se premijera odigra 29. Novembra na Dan republike nekadašnje Jugoslavije. Prožima se tema jugonostalgije, kao i današnjih, ali i svjetskih aktuelnih tema terorizma, koje je Kupusović grandiozno-satirično smjestio u Bosnu gdje se kroz komediju nasmijao patološkoj opsjednutosti banjalučkih i beogradskih političara, samozvanih eksperata za terorizam, koji su tvrdili da je Bosna leglo Al-Kaide, S druge strane, smještena je tema o religiji, islamističkim idejama ljudi koji sebi daju za pravo da odlučuju da li je neko religiozniji ili ne od njih, jer ulazeći u krizu prisjećaju se Jugoslavije i režima koji ih sve više rastužuje zbog činjenice da današnji lideri ne obraćaju pažnju na “malog čovjeka”.

U predstavi igraju: Izudin Bajrović, Ejla Bavčić, Milan Pavlović, Aldin Omerović i Mona Muratović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.