Kultura

u Sarajevu i Mostaru

Koncert vokalne i plesne trupe povodom Kineske nove godine

09/01/2020

Trupa je osvojila brojne značajne nacionalne nagrade i više od četrdeset pokrajinskih nagrada, a gostovala je u više od 30 država kao dio međunarodnog programa kulturne razmjene

Koncert “Šarmantni put svile i šetnja kroz Gansu” u izvođenju Gansu vokalne i plesne trupe iz Kine bit će održan povodom Kineske nove godine 11. januara u Narodnom pozorištu Sarajevo i 12. januara u Domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Potvrđeno je to Feni iz Centra za promociju i razvoj inicijative “Pojas i put”, uz naglasak da je vokalna i plesna trupa Gansu osnovana 1961. godine, a u istraživanju pisanja, režiranja i izvođenja Dunhuang plesa i muzike postigla plodna dostignuća.

Trupa je osvojila brojne značajne nacionalne nagrade i više od četrdeset pokrajinskih nagrada, a gostovala je u više od 30 država kao dio međunarodnog programa kulturne razmjene.

Godine 1995. kolektivno je nagrađena titulom Institucije od nacionalne napredne kulture koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Narodne Republike Kine. Vlada te države umjetničku trupu Gansu je izabrala za Napredni kolektiv 2011., a iste godine istu titulu je dobila od Federacije žena Gansua, dok ju je 2012. Naprednim kolektivom proglasila Nacionalna Federacija žena.

Trupa trenutno broji 260 članova plesne grupe, orkestra, studija za dekor pozornice, odjela za audio i video produkciju, studija za dizajn dekora, instituta za plesno obrazovanje te instituta za školovanje djece.

Kineska nova godina ili Proljetni festival najvažniji je i najduži tradicionalni kineski praznik. Poznata je i pod imenom Lunarna nova godina, posebno izvan Kine.

Slavlje tradicionalno počinje na prvi dan prvog lunarnog mjeseca, na početku godine po kineskom kalendaru. Ove godine Kineska Nova godina počinje 25. januara i u znaku je Pacova.

Dosadašnje Kineske nove godine u tom znaku su bile: 1948., 1960., 1972., 1984., 1996. i 2008.

U godini Pacova rođena su neka od svjetski poznatih imena – Wolfgang Amadeus Mozart, William Shakespeare, George Washington, Lav Tolstoj…

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.