Koncertom Armina Muzaferije završeno Glamočko ljeto 2017

muzaferija

Armin Muzaferija koncertom u Domu kulture u Glamoču označio je završetak tradicionalne manifestacije “Glamočko ljeto 2017”, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom desetodnevnog festivala za posjetioce je pripremljen cijeli niz vjerskih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i zabavnih sadržaja. Cilj manifestacije je bio da se građanima Glamoča, kako onima koji žive i rade u njemu, tako i dijaspori koja tokom ljeta boravi u gradu ponude sadržaji koji će im omogućiti da se druže, obrazuju, zabave, učvrste međusobne i veze sa rodnim krajem.

U okviru manifestacije upriličena je izložba slika “Stara Bosna“, “Veče sevdaha“ i nastup članova BZK Preporod Zenica, dvije smotre folklora na kojima su nastupili članovi KUD Blagaj iz Blagaja i folklorna sekcija BZK Preporod Glamoč, te KUD Borac Travnik i KUD Višnjevo Travnik.

Također, promovisane su knjige “Tomašica-masovna grobnica“, autora prof. dr. Muje Begića i “Alija Izetbegović, mislilac i državnik“. Održano je i veče ilahija i kasida, te na stadionu u Kovačevcima odigran turnir u malom fudbalu, na kojem je prvo mjesto osvojila ekipa Vlasinje iz Jajca.

Generalni pokrovitelj “Glamočkog ljeta 2017“ bio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, a supokrovitelji Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Organizatori festivala su Bošnjačka zajednica kulture Preporod Glamoč, Medžlis islamske zajednice Glamoč i MDD Merhamet, Osnovni odbor Glamoč.