Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Koncertom “Balkaneros Banditosa” počeo festival Ljetne večeri Studio Teatra

Studio teatar (1)

Zijah Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovog puta je u ulozi izvođača, reditelja i dramaturga, te na književno kritično satirični način komentarisat će političke događaje i društvena stanja

Koncertom zeničke grupe Balkaneros Banditos, sinoć je na Ljetnoj sceni Doma armije/Preporoda u Zenici otvoren peti međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra.

Prije koncerta i svečanog otvaranja Grad Zenica je bio pozornica gdje su umjetnici iz 13 zemalja, njih dvadeset, umjetničkim performansom oduševili zeničku publiku, a u okviru projekta “Putevi heroja”, koji podržava “Creative Europe”.

Mladi umjetnici iz 13 zemalja su boravili u Zenici devet dana, te su kroz različite radionice i performanse u Gradu Zenica ukazivali na sve ono sa čim se sukobljavamo i na lokalnom i na globalnom planu, s ciljem razvijanja ekološke i kreativne svijesti. Dio je ovo međunarodnog projekta “Putevi heroja” koji je podržala Creative Europe.

Imajući u vidu da festival ove godine slavi i mali jubilej, pet godina postojanja, publika će uživati i u različitim tetarskim sadržajima pod sloganom “Festival za 5”.

Ljetne večeri Studio Teatra će trajati od 13. do 17. jula, a već drugu noć festivala publika će imati priliku gledati cabaret “Međuigre 0-24” Zijaha Sokolovića, koji dotiče besmislenost i manjak logike čitavog čovječijeg djelovanja sa sviješću da je čovjek uhvaćen u zamku civilizacije i usamljenosti kao prirodnog stanja i da se to ne može izliječiti, ali može ublažiti.

Zijah Sokolović, jedan od najzanimljivijih autora neviđene teatarske energije, ovog puta je u ulozi izvođača, reditelja i dramaturga, te na književno kritično satirični način komentarisat će političke događaje i društvena stanja.

U četvrtak, 15. jula, treću noć festivala, publici će se predstaviti hit komedija Pozorišta Slavija Beograd, “Krevet za šestero” autora Mihaila Laptoševića. U predstavi igraju Janko Cekić, Daniel Kovačević, Mihailo Laptošević, Anđela Kiković, Evgenija Eskina Kovačević i Anđela Vugdragović. U ovom vodvilju pokretač zabune je strasna želja glavnog lika da, iako oženjen, ima ljubavnu vezu sa drugom ženom. Ova želja nas uvodi u niz komičnih situacija u kojima se podsmijehu izvrgavaju mane i nastranosti likova.

Četvrta noć festivala rezervisana je za predstavu Studio Teatra “Mladi u doba korone”, nastale u režiji Lane Delić, a po tekstu Mirze Begovića. Autor originalne muzike za predstavu je Ernad Bihorac. Predstava “Mladi u doba korone” otvoreno govori o psiho-fizičkom i socijalnom stanju građana u vrijeme pandemije “Covid 19”, te na specifičan, tragičan, ali i duhovit način analizira i pozitivne i negativne aspekte izolacije, s posebnim osvrtom na mlade ljude. U predstavi igraju Hena Husić, Danko Damjanović, Lea Zećević, Ajla Smajić, Elma Hasanspahić, Ajna Kadrić, Sven Zrnić, Ibrahim Tatar,Tarik Lemeš i Merima Medžić.

U subotu, 17. jula festival zatvara, sada već tradicionalno, predstava “Državni lopov”, hit komedija koja 16 godina nasmijava publiku, a svrstava se među najigranije živuće predstave u BiH. U predstavi Studio Teatra igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija.