živinice

Koncertom filmske muzike otvorena Omladinska ljetna scena

zivinice_omadinska_ljetna_scena

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković u uvodnom obraćanju je istakao značaj kulture i umjetnosti za društvo

Koncertom filmske muzike u subotu je svečano otvorena Omladinska ljetna scena u Živinicama.

Publika je imala priliku uživati u muzici velikih muzičkih stvaralaca iz domaćih i stranih filmova, a u izvedbi talentiranih muzičara.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Živinice Elmir Krivalić istakao je na početku otvaranja da je gradnja ljetne scene najskuplji i najznačajniji projekat u oblasti kulture u novijoj historiji Živinica, te za naredni četvrtak najavio Koncert pod zvijezdama, na kome će nastupati Monika Tadić i Nadira Ajanović, pijanistice, te solisti Opere Narodnog pozorišta Sarajevo.

Gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković u uvodnom obraćanju je istakao značaj kulture i umjetnosti za društvo.

– Ponosni smo na ovaj hram kulture, nadam se da će naši građani na ljetnoj sceni uživati u velikim projektima iz oblasti kulture i umjetnosti. Umjetnost ne poznaje granice niti bilo kakva ograničenja, pa ni vremenska. Neka umjetnost u Živinicama živi tokom cijele godine – kazao je Kamnjeković.

Omladinsku scenu, prigodnim govorom, otvorio je i doajen bh. glumišta i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović, koji je istako veliko zadovoljstvo gradnjom ovakvog značajnog objekta.

– U vrijeme kada smo razmišljali da li će kultura preživjeti pandemiju i ova teška vremena, mi dobivamo ovako značajan hram kulture, što nam vraća optimizam da će kultura ipak preživjeti. Želim da se na ovoj sceni smjenjuju različiti kulturni sadržaji i u to uopšte ne sumnjam. Slijede raznovrsni kulturni sadržaji na novoj sceni u Živinicama, što je veliki dobitak za BiH – kazao je Bajrović.

U premijernom nastupu na novoj Omladinskoj ljetnoj sceni učestvovali su Rijad Mazalović- klavir, Merima Saburović – flauta, Marcela Tadić – vokal i klavir, Nejra Brčaninović – vokal i gitara, Sead Siočić – klavir, Alija Numanović – violina, Dino Dorić – vokal i harmonika, Emir Ibrahimović – glumac, Elmir Krivalić – glumac, zvuk, svjetlo i specijalni efekti – Dino Muminović. Specijalne gošće bile su balerine Narodnog pozorišta Sarajevo Nadža Pušilo i Selma Štrbo Arnaut.

Svi oni nagrađeni su aplauzima prisutnih, za izvedbe filmske muzike Pirates of the Caribben, Skyfall, Titannic, Amelie, Frozen, Bolji život, Malo je malo dana, te monologe iz Ivkove slave i Ovo malo duše.

Organizacijski tim radio je u sastavu: Amira Ahmetović, Amra Mujezinović, Jasmina Šabanović, Midhat Jamaković, Enisa Avdibašić, Šekib Nukić, Mirsad Šehović, Emir Ibrahimović i Elmir Krivalić, saopćeno je iz JU BKC Živinice.