slave 100 godina postojanja

Koncertom “Mala moćna muzika” Sarajevska filharmonija otvara novu koncertnu sezonu

sf

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce kazao je danas na pres-konferenciji da će sve kapacitete staviti u službu proslave 100. rođendana, te da će dati sve od sebe da to zaista bude drugačije

Sarajevska filharmonija će koncertom klasične muzike pod nazivom “Mala moćna muzika”, koji će za najmlađe biti održan večeras u Narodnom pozorištu, otvoriti novu koncertnu sezonu.

Direktor Sarajevske filharmonije Vedran Tuce kazao je danas na pres-konferenciji da će sve kapacitete staviti u službu proslave 100. rođendana, te da će dati sve od sebe da to zaista bude drugačije.

– Odlučili smo septembar pokloniti građanima Sarajeva projektima na otvorenom, a to su: večerašnji koncert za djecu, koncert „Sarajevo ljubavi moja“ koji je zakazan za 6. septembar, zatim Biseri opernih arija 10. oktobra te 17. septembra koncert filmske muzike – naglasio je Tuce.

Istakao je da će Sarajevska filharmonija koncertom 1. oktobra zatvoriti Festival klasične muzike u Varešu, te da je kraj mjeseca rezervisan za koncert halloween koncert, koji je u duhu umjetničke muzike, nešto što publika još nije imala priliku da vidi. Dodao je da će u novembru biti održan koncert Aleksandra Benčića iz Beograda te koncert djela Dena Brauna, autora knjige Da Vinčijev kod, koji je napravio slikovnicu za djecu koja se sluša.

– U decembru se Sarajevska filharmonija vraća novogodišnjem koncertu, ali taj mjesec je poseban, jer ćemo konačno dobiti koncertni klavir, poklon koji smo sami kupili, koji će nam omogućiti da dovedemo bilo koje relevantno pijanističko ime u Sarajevo – istakao je.

Dodao je i to da će naredne godine Sarajevska filharmonija zajedno sa Muzičkom akademijom održati tri koncerta, čime žele promovirati mlade kompozitore.

Također je naglasio da će naredne godine u dogovoru s Vladom KS, raspisivanjem konkursa za radna mjesta, prvi put imati filharmoniju u minimalnom kompletnom sastavu, u 100 godina postojanja.

Pres-konferenciji su prisustvovali i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto te gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić koji su kazali da bez kulture nema identiteta te da će u narednom periodu, kao i do sada, davati punu podršku toj instituciji kulture.