Kultura

Koncertom na otvorenom i defileom dajaka počelo Ljeto na Vrbasu

16/07/2017

Defileom plovnih objekata – dajak-čamaca s lampionima, vatrometom i koncertom Banjalučke filharmonije sinoć je počelo 64. „Ljeto na Vrbasu“.

Publika je mogla da uživa u koncertu “Pod zvijezdama”, na obali Vrbasa ispod zidina Tvrđave „Kastel“.

Uz zvuke simfonijskih orkestara Banjalučke filharmonije i Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije “Stanislav Binički” iz Beograda izedene su numere iz najpoznatijih domaćih i stranih filmova, uz solističke nastupe Kristine Ivanović, Maje Manojlović i Lukijana Ivanovića, pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović i Vojkana Borisavljevića.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banje Luke, koja je i organizator manifestacije, istakao je da će u narednih 15 dana, osim tradicionalnih skokova s Gradskog mosta, trke dajak i kajak čamaca i kotlićijade, biti održana i druga brojna druga sportska takmičenja i zabavni sadržaji.

Zadovoljstvo zbog održavanja ovogodišnjeg „Ljeta na Vrbasu“ izrazio je i zamjenik gradonačelnika Banje Luke Srđan Amidžić.

Manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“ prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banja Luka (KAB) još davne 1953. godine pod nazivom „Karneval na Vrbasu“.

Krajem 1970-tih godina manifestacija mijenja ime u “Susreti na Vrbasu”, a od 1995. nosi današnji naziv s ciljem objedinjavanja kontinuiranih zbivanja u toku ljeta na rijeci Vrbas i njenim obalama.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.