Koncertom u Konjicu započela turneja “Flamenco Balcanico”

Flamenco Balcanico

Premijernim koncertom u petak navečer na Kamernoj sceni Kino sale Narodnog Univerziteta Konjic, započela je turneja “Flamenco Balcanico”, sazvučja flamenka i sevdaha u interpretaciji Jeronima Mayja, Mirze Redžepagića i Merite Bavčić.

Jeronimo Maya, vrhunski je flamenko gitarista iz Madrida koji potiče iz porodice sa tradicijom sviranja flamenka dugom oko 100 godina, a sinoćnjim koncertom započet je njegov projekt fuzije flamenka sa sevdahom i balkanskom muzikom.

Taj je umjetnik praunuk čuvenog Ramona Montoye, gitariste koji važi za začetnika virtuozne flamenko gitare. Njegov otac Felipe Maya, gitarski pedagog i izvođač i djed Ricardo Losada el Yunque, poznati flamenko pjevač, naučili su ga da diše, živi i poštuje flamenko, učinivši ga sastavnim dijelom njegove umjetničke persone.

Maya je počeo svirati gitaru sa četiri godine, a sa sedam godina održao je prvi koncert u Madridu, dok je sa 11 godina postao virtuoz na gitari, gdje dijeli scenu sa doajenima flamenko muzike Pacom de Lucionom, kao i pjevačem Enrique Morenteom, te maestrom Sabicasom.

Kada je u Granadi, po prvi put čuo zvuke sevdalinke, slušajući interpretaciju Merite Bavčić, oduševio se ljepotom te bosanskohercegovačke pjesme pa ju je pozvao da gostuje na njegovim koncertima diljem Andaluzije.

Merita Bavčić, članica sarajevske flamenko grupe ‘Los Jaelos’, koja je imala saradnju sa bh. flamenko gitaristom Mirzom Redžepagićem, spojila je tu dvojicu gitarskih virtuoza, odakle je i potakla ideja za takav jedan projekt, koji je započeo sinoć u Konjicu.