Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

18. po redu

Konkurs Lapis Histriae za kratku prozu na temu “Karneval bez granica”

l_3396c08fd04222879301e8f8cc2a4d14

Prema uslovima konkursa tekst mora biti originalan i neobjavljen, napisan na jezicima šireg regiona (slovenački, italijanski, hrvatski, srpski, bosanski, crnogorski)

Forum Tomizza objavio je 18. Međunarodni književni konkurs Lapis Histriae za kratku prozu na temu “Karneval bez granica“.

-U potrazi za utopijskom obnovom međuljudskih odnosa, pozivamo na karnevalski doživljaj svijeta, na zanos oslobođenja od granica koje se povlače između država i regija, umjetnosti i života, protagonista i posmatrača… osjećaj je prestao diljem Istre u novogodišnjoj noći: našla se bez fizičke granice. Međutim, jasno je da maske nisu pale, već je na njima iscrtan samo osmijeh. Pišite nam o ovom osmijehu, o iluzijama, o osjećajima bezgraničnosti, o velikom poslu koji nas tek čeka – navode organizatori u pozivnom tekstu Konkursa.

Prema uslovima konkursa tekst mora biti originalan i neobjavljen, napisan na jezicima šireg regiona (slovenački, italijanski, hrvatski, srpski, bosanski, crnogorski).

Pobjednički tekst će biti nagrađen novčanom nagradom od 1400,00 eura, a rok za predaju radova je 26. mart.

Najbolji tekstovi po ocjeni žirija bit će objavljeni u Zbirci Lapis Histriae 2023 krajem godine.

Forum Tomizza utemeljen je 2000. godine kao višekulturni i višejezični projekt, čiji je smisao istraživanje, poticanje i realizacija društvenog i kulturalnog dijaloga u širem, nadnacionalnom slovensko-romansko-germanskom pograničnom prostoru.

Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta, koji su pokrenuti u Umagu na inicijativu istarskog književnika i prevoditelja Milana Rakovca, povezivanje je i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Fulvia Tomizze (Materada, Hrvatska 1935 – Trst, Italija, 1999), književnika koji je zbog svoje umjetničke i ljudske širine podjednako bitan svim etnosima sjevernoga Jadrana.