BNP Zenica

Konkurs za najbolji bh. dramski tekst objavljen za Noć teatra

BNP zenica

U Noći teatra, Bosansko narodno pozorište Zenica i Festival bosanskohercegovačke drame pokazuju značaj afirmacije domaćih autora i autorica, te njihovih dramskih ostvarenja

Centralni dio Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica sa dvije aktivnosti. U organizaciji zeničkog BNP-a danas na oficijelnoj stranici www.bnp.ba objavljen Konkurs/Natječaj za najbolji bosanskohercegovački dramski tekst.

Konkurs je otvoren za prijave do 25. februara 2023. godine. U Noći teatra, Bosansko narodno pozorište Zenica i Festival bosanskohercegovačke drame pokazuju značaj afirmacije domaćih autora i autorica, te njihovih dramskih ostvarenja.

Pored toga, u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica će večeras u 19.30 sati biti izvedena predstava „Tri dana“ prema tekstu Romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Prema riječima rediteljice Tanje Miletić Oručević: „Glavni lik i narator istovremeno (izuzetno zahtjevna uloga koju sjajno tumači Nusmir Muharemović) Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u, ‘homo fabera’ i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad – situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva – samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio.“

U predstavi igraju: Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju predstave potpisuje Nedžma Čizmo. Za scenografiju i kostimografiju je bila zadužena Sabina Trnka, a za muziku Husein Oručević.