Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NPS

“Kosa” – mjuzikl kojim se slavi ideja ljubavi i mira sutra ponovo u Sarajevu

narodno pozoriste sarajevo – nps

Legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatiji pod skraćenim naslovom “Kosa” (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot

Koncertno izvođenje mjuzikla “Kosa” u sklopu programa festivala “Kultura na ulice!” Narodnog pozorišta Sarajevo u saradnji sa Broadway Across Borders BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, biće upriličeno sutra na Pozorišnom trgu Susan Sontag.

Legendarni mjuzikl Miloša Formana, originalna predstava “The American Tribal Love-Rock Musical”, poznatiji pod skraćenim naslovom “Kosa” (Hair), prvi put je odigrana 1967. na Broadwayu. Dijalog i stihove pisali su Gerome Ragni i James Rado, dok je muziku kompozirao Gart MacDermot.

“Kosa” je postala simbol otpora mladih. Tako je ovaj mjuzikl izveden i u opkoljenom Sarajevu 1992. godine,

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić kazao je da sada nakon 30 godina jedna nova generacija umjetnika i umjetnica ima potrebu da se vrati ovom kultnom djelu.

Šefica odjela za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih amaričkih država Allyson Algeo istakla je da je sretna zbog saradnje sa Narodnim pozorištem Sarajevo.

Algeo je kazala da je “Kosa” poznata kao mjuzikl koji daje inspiraciju mladim ljudima da se bore za svoje snove, ostvarajuju svoje želje i traže šta im treba od države. Također je istakla da je mjuzikl “Kosa” proslava ideje ljubavi i mira.

Reditelj nove sarajevske “Kose” je Aaron Thielen koji je između ostalog kazao da je koncert “Kosa” ljubavno pismo čovječanstvu napisano snagom jedinstva, te da je ono poziv svima nama da koračamo kroz život koracima mira.

Thielen je takođe kazao da živimo u vremenu kad nam je ovaj mjuzikl sa svojom simbolikom potreban.

U mjuziklu “Kosa” redatelja Aarona Thielena, kojim će dirigovati Ryan Nelson, učestvuju Sarajevska filharmonija, kojom će dirigovati maestro Ryan Nelson, solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solitstičku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

U ulicima Branilaca Sarajeva i Kulovića, tokom izvođenja predstave saobraćaj će biti obustavljen.

Mjuzikl “Kosa“ bit će izveden 25. juna u Kulturno sportskom centru na Palama, te 26. juna u BKC-u Tuzla.