šef diplomatije potvrdio

Kosovo bojkotuje ceremoniju dodele Nobelovih nagrada zbog Handkea

pacolli2222

Potvrđujem da će naša ambasadorka Shkendije Geci-Sherifi bojkotovati taj događaj zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade Petera Handkea, prijatelja i pristalice Miloševićeve politike

Vršilac dužnosti ministra inostranih poslova Kosova Behgjet Pacolli saopštio je da Kosovo ove godine neće prisustvovati ceremoniji dodele Nobelovih nagrada u Stokholmu zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pacolli je na svom Facebook profilu napisao da potvrđuje da će ambasadorka Kosova u Švedskoj bojkotovati ceremoniju dodele Nobelovih nagrada.

“Potvrđujem da će naša ambasadorka Shkendije Geci-Sherifi bojkotovati taj događaj zbog kontroverznog dobitnika Nobelove nagrade Petera Handkea, prijatelja i pristalice Miloševićeve politike. Takođe očekujem da će slično postupiti i ambasador Albanije”, naveo je Pacolli.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, austrijski književnik Peter Handke poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

Dodela Nobela Handkeu na Kosovu i u regionu izazvala je brojne negativne reakcije, a održan je i protest ispred Ambasade Švedske u Prištini.

Veliki protest protiv Švedske akademije najavljen je za 10. decembra u Stockholmu, kada će dobitnicima biti uručena Nobelova nagrada.