Krajina dobila filmski festival: Publici će biti predstavljeno 28 filmova

IMG_1882

“Krajina Film Festival”, prvi i jedini festival u Evropi regionalnog naziva, koji će okupiti osobe iz različitih vidova umjetnosti, novinarstvo, književnost, muzika, arhitektura, počinje sutra, a trajat će do 30. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Održavat će se u dolinama tri rijeke Une, Sane i Vrbasa, odnosno u Bihaću, Cazinu (Tvrđava Ostrožac), Sanskom Mostu, Prijedoru-Kozarcu, Jajcu i Banja Luci.

U takmičarskom programu 1. Krajina Film Festivala je 12 dugometražnih i 16 kratkometražnih igranih filmova iz 24 zemlje svijeta tako da će publika imati priliku upoznati brojne svjetske kinematografije, ali i uživati u tim filmovima.

“Pored toga imamo revijalni program koji čine najbolja ostvarenja iz BiH i regiona. Ne smijem zaboraviti i važan segment dokumentarnih filmova, za koje ove godine nemamo takmičarski program. Ove godine festival ima nekoliko pratećih programa koji uključuju i radionicu za mlade, panele, diskusije, Q&A sesije i slično”, dodao je Haris Samardžić umjetnički direktor KFF-a.

Jedna od ideja KFF-a je da okupi filmske umjetnike i nagradi dosadašnje uspjehe, jer su im značajni i rado su se odazvali krajiški umjetnici Mustafa Nadarević, Miraj Grbić, Edin Gali, Mirsad Ćatić, Adis Bakrač, Edin Lonić, Haris Bilajbegović, Jasmina Musić…

“Ovogodišnji KFF, ima za cilj da uđe u kalendar umjetnika Evrope i Svijeta, te afirmiše i promovira Krajinu i njene rijeke odnosno Unu za UNESCO”, rekao je Adnan Bajrić, menadžer KFF-a.