spomenik kulture

Kreće obnova Starog mosta u Klepcima kod Čapljine

klepci-most

Rješenjem Zavoda za zaštitu kulturno‐povijesnog i prirodnog naslijeđa BiH od 1950. godine, objekt je stavljen pod zaštitu države te je 1962. godine upisan u registar nepokretnih spomenika kulture

Općina Čapljina s Federalnim ministarstvom kulture i sporta/Zavod za zaštitu spomenika, kreće s Projektom konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu Klepci.

Tim povodom, u Čapljini je u srijedu održan sastanak v.d. pomoćnika direktora Zavoda za zaštitu spomenika Roberta Sterdara, voditelja gradilišta izvođača radova kompanije Neimari Ensara Mulaomerovića i pomoćnika voditelja gradilišta Predraga Kožulja, te Julijane Mikulić Jurković u ime Službe za lokalni ekonomski razvoj i europske integracije općine Čapljina.

Općina Čapljina preuzela je inicijativu uradivši Projekt hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima za što je suglasnost dao Zavod za zaštitu spomenika. Projekt je financiran sredstvima Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Most u Klepcima jedan je od najstarijih objekata te vrste u BiH. Projektom hitnih konzervatorsko restauratorskih radova na Starom mostu u Klepcima zaustaviti će se propadanje mosta te će se težiti ispunjavanju uvjeta za daljnje aktivnosti koje su potrebne za potpunu sanaciju i rekonstrukciju.

Rješenjem Zavoda za zaštitu kulturno‐povijesnog i prirodnog naslijeđa BiH od 1950. godine, objekt je stavljen pod zaštitu države te je 1962. godine upisan u registar nepokretnih spomenika kulture.

Prema Prostornom planu BiH do 2002. godine objekt je zbog svojih iznimnih oblikovnih vrijednosti vrjednovan kao dobro I kategorije, a Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 2003. godine most je u kategoriji povijesnih građevina proglašen
nacionalnim spomenikom. Odlukom su dozvoljeni konzervatorsko‐restauratorski radovi na mostu.

Hitne mjere obnove i zaštite mosta usredotočit će se na stabilizaciju desnog upornjaka, tj. krilnih zidova na desnoj obali, zaštitu luka od negativnih utjecaja od procjeđivanja vode restauracijom kaldrme, zaštitu mosta od daljnjih negativnih utjecaja vegetacije, te prikupljanje i očuvanje izvornih dijelova mosta koji su pali u rijeku.

Stari most u Klepcima je most s vrlo elegantnom konstrukcijom svoda koja podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ali je dodatno specifičan zbog lučnog raspona 17,52 m (strijela luka iznad najnižeg vodostaja 6,30 m i produžava se oko 1,0 m ispod površine vode). Specifičnost mosta je najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama.

Imajući u vidu činjenicu da su na ovom mjestu otkrivene trase cesta iz ranijih razdoblja, vjerojatno je na današnjem mjestu postojao rimski most, gdje je 1517. godine hercegovački Sandžak-beg Mustafa-beg izgradio današnji most, koji je 150 godina kasnije obnovljen. Graditelj i legator iz tog razdoblja bio je Šišman Ibrahim-paša.

Današnji početak radova je sastavni dio ne samo sprječavanja devastacije Starog mosta u Klepcima nego i rad na brendiranju lokaliteta, njegovom očuvanju i zaštiti, korištenjem u edukacijske, kulturne i turističke potrebe, objavila je Općina Čapljina na svojim internetskim stranicama.