Kultura

Strajo Krsmanović

Krsmanović: Festival pozorištima treba, iza njega jednog dana mora stati država

09/07/2022

Govoreći o Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine pa i teškoćama sa kojima se organizatori susreću, Krsmanović smatra da su Igre državni festival

Umjetnička galerije Bosne i Hercegovine i Pozorišne Igre Bosne i Hercegovine imaju dugogodišnju saradnju te je tako svako otvaranje Igara popraćeno izložbama iz fundusa te renomirane galerije.

Direktor Galerije Strajo Krsmanović istaknuo je u razgovoru za Fenu da imaju prebogat fundus te da je bolje da ga izlažu gdje god mogu da ljudi vide ta djela nego da stoje u mraku depoa Umjetničke galerije BiH.

– Ove godine smo došli sa izložbom do koje je nama jako stalo. Riječ je o izložbi “Mapa grafika” iz ratne ‘92. godine, budući da ove godine obilježavamo 30 godina od opsade Sarajeva. To je mapa koja je dio projekta “Svjedoci postojanja”. Zastupljeni su ponajbolji grafičari iz Bosne i Hercegovine – kazao je Krsmanović.

Govoreći o Pozorišnim igrama Bosne i Hercegovine pa i teškoćama sa kojima se organizatori susreću, Krsmanović smatra da su Igre državni festival.

– Nažalost zbog političkih kombinatorika se sveo na opštinski nivo. Jedini ko stoji iza ovog Festivala je opština Jajce. Tu i tamo ako Kanton “priskoči” sa par hiljada maraka, Federacija ništa, država ništa. Dakle jedna opšta društvena nebriga. To je ključ svih problema u ovoj državi pa i problema ovih Igara – mišljenja je Krsmanović.

Krsmanović je također naveo da ni pristup pojedinih pozorišta Igrama nije bio najadekvatniji ove godine.

– Pojedina pozorišta iz Sarajeva, među njima i Kamerni teatar 55 koji je najtrofejniji učesnik Igara, nisu prijavili predstave. Razlog je izgleda subjektivne prirode. Dakle, svi zajedno moramo se pogledati u oči. Moramo reći šta mi to hoćemo. Ovaj Festival pozorištima treba. Iza Pozorišnih igara jednog dana država mora stati – kazao je Krsmanović.

Govoreći o tehničkim problemima sa koji se susreće organizator Pozorišnih igara Dom kulture Jajce, Strajo Krsmanović je naveo da se Festival igra u Domu kulture pravljenom krajem 60-ih godina prošlog vijeka.

– Takav kakav jeste on nije adekvatan prostor za izvedbu svih predtava. Ni to nije najgora stvar, najgore je što mi u cijeloj Bosni Hercegovini nemamo adekvatne scene, ni u Sarajevu. Pola predstava Festivala MESS igra se u Zenici jer nema dovoljno velike scene. Zenička scena je zaista velika, ali nije dovoljno dobro opremljena tehnički -kaže Krsmanović.

Poredeći odnos prema kulturi u BiH i primjera radi u Sloveniji, on podvlači da je na jedan Juventa Fest (Festival srednjoškolskog tetara) pozorišna grupa gimnazije iz Maribora došla sa dva kontejnera opeme.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.