Krsmanović: Galerija je uspješna zbog entuzijazma i stručnosti uposlenih

krsmanovic

Uprkos okolnostima koje su javnosti dobro poznate – neriješenog statusa sedam institucija kulture od državnog značaja, situacija u Galeriji je veoma dobra. Prije svega zahvaljujući entuzijazmu i stručnosti uposlenih, ona posluje finansijski pozitivno, a programski se iznova nameće kao jedna od najatraktivnijih kulturnih institucija čiji su sadržaji, naročito izlagački, dinamični, bogati i atraktivni – ocijenio je direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović povodom 72. rođendana te institucije.

Govoreći za Fenu o planovima ove institucije i njihovoj realizaciji, Krsmanović ističe da umnogome zavise od budućih ministara kulture u Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH. Podvukavši da ako ne bude razumijevanja, a što uglavnom zavisi od personalnog i stranačkog odnosa ministara, onda će i planovi biti skromni.

– Mi živimo od projekata koje podržavaju ili ne podržavaju ova ministarstva i zato direktno zavisimo od njih. Nadamo se da će na te pozicije doći ministri koji razumiju našu misiju i da će je podržati. U toj situaciji, znat ćemo ponuditi adekvatne programske sadržaje koji će biti još atraktivniji i bogatiji od dosadašnjih – ističe on.

Krsmanović navodi da Umjetnička galerija sarađuje sa svim kulturnim ustanovama koje posjeduju uslove za izlaganje.

– Gostovali smo u gradovima od Bihaća i Livna, preko Mostara, Širokog Brijega, Trebinja, Foče, Bijeljine, Tuzle, Banja Luke, Visokog, Bugojna, Bosanskog Novog…Također, sarađujemo sa galerijama iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Njemačke, Italije, Austrije i drugim – kazao je direktor Umjetničke galerije BiH, dodavši da je posjećenost postavki iz godine u godinu sve bolja.

Galeriju posjećuju i gosti iz inostranstva.

– Turizam je, po mom mišljenju, fenomen novog doba, a turisti sve češće posjećuju galerije i muzeje, što je dobro i što Bosnu i Hercegovinu predstavlja u njenom najljepšem svjetlu – mišljenja je Krsmanović.

Kustosica i rukovoditeljica umjetničke zbirke Ivana Udovčić podsjeća za Fenu da danas Galerija ima više od 6.000 djela, te da se svakih pet godina rade inventure i pregleda stanje galerijskog fundusa.

Kad je riječ o izlagačkim aktivnostima, Udovčić navodi da Umjetnička galerija sarađuje sa izložbenim prostorima u Sarajevu, ali i van Sarajeva te u regionu gdje često gostuje ili daje djela na posudbu. Ipak, uz sve aktivnosti Galerija izlaže tek jedan posto od djela koje ima.

Razlog za to je da nisu sva djela koja se nalaze u fundusu u stanju da budu izložena.

To je, kako navodi Udovčić, pitanje nedostatka stručnog kadra za restauraciju i konzervaciju.

– Galerija angažuje vanjskog saradnika koji dolazi povremeno iz Italije i koji ujedno obučava i studente restauratorskog odsjeka da bi mogli samostalno raditi. Problem je i nedostatak materijala za restauraciju, jer neki materijali se ne mogu naći u BiH, a i teško ih je uvesti jer spadaju u rizične, tj. lako zapaljive materijale – ističe Ivana Udovčić.

Navodi i da su djela Umjetničke galerije dostupna širom svijeta putem interneta, na Google Arts & Culture.

Zaposleni u Umjetničkoj galeriji BiH naglašavaju da već 10 godina nije bilo organizovanog otkupa djela te da se obnova zbirki realizuje ili po principu donacija ili kao kompenzacija. U takvim uslovima nisu u mogućnosti da biraju djela koja će imati u svojoj zbirci.

Umjetnička galerija BiH osnovana je odlukom Vlade Republike Bosne i Hercegovine, 11. oktobra 1946. godine. Jezgro zbirke tada je činilo oko 600 eksponata preuzetih iz tadašnje Galerije Zemaljskog muzeja. Za javnost, Galerija je otvorena 1959. godine sa svojom stalnom postavkom. Prvi direktor Galerije bio je Hamza Humo.