Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Direktor Umjetničke galerije BiH

Krsmanović: Iscrpili smo sve svoje rezerve, dalje ovako ne možemo

strajo_krsmanovic2 (1)

Uposlenici više neće primati plate ni doprinose, neće moći ovjeriti zdravstvene knjižice za sebe i svoju djecu

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović upozorio je nosioce vlasti svih nivoa i međunarodne predstavnike u Bosni i Hercegovini da ta institucija kulture već skoro trideset godina nema osnivača, upravni niti nadzorni odbor i shodno tome ni finansiranje s bilo kojeg nivoa vlasti te tako nema ni adekvatne adrese kojoj bi se mogli obratiti za rješavanje problema zbog kojih su, kako navode, u ozbiljnoj finansijskoj krizi i dobro bi im došla svaka vrsta finansijske pomoći.

– Umjetnička galerija BiH ove godine obilježava sedamdeset pet godina postojanja i rada što bi, u svakom normalnom društvu, bio jubilej od značaja ne samo za kulturu nego i društvo uopšte. Nažalost, mi smo taj jubilej dočekali i obilježili tako što smo uposlenicima isplatili platu (inače skromnu, znatno manju nego su plate u ustanovama kulture kojima je osnivač Kanton Sarajevo npr.), posljednji novac koji imamo na računu i bez izgleda za bilo koji prihod prije aprila naredne godine. To znači, da uposlenici više neće primati plate ni doprinose, neće moći ovjeriti zdravstvene knjižice za sebe i svoju djecu, da možemo očekivati isključenje struje, vode, plina. To bi rezultiralo posljedicama, katastrofalnim po umjetničko blago koje čuvamo u našim depoima, a sve bi bilo još jedna ružna slika o stanju naše kulture i društva uopšte – ističe se.

U pismu nosiocima raznih nivoa vlasti i međunarodnim predstavnicima u BiH direktor Krsmanović poručuje ‘iscrpili smo sve svoje rezerve i dalje ovako ne možemo’.

– Od ovog momenta, ako se ne pronađe neko rješenje privremeno ili trajno, mi ne možemo snositi odgovornost za posljedice koje će nastati prestankom potpunog finansiranja i nebrigom društva za tu ustanovu. Ovo je posljednji vapaj za pomoć i podršku. U ovom momentu svaka palijativna finansijska pomoć bila bi od neprocjenjivog značaja. Privremeno i trajno rješenje su mogući, ali o tome moramo promptno otvoriti razgovore. Ako se i ovaj put svi, koji snose dio odgovornosti za stanje društva, ogluše o ovaj naš vapaj nastat će posljedice koje će biti teško ili nemoguće sanirati. Zato vas molimo da ovo naše pismo shvatite najozbiljnije i odgovorite, svjesni vlastite odgovornosti za nastalo stanje – navodi u pismu Krsmanović.