Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

festival folklora

KUD “Preslica” iz Zagreba osvojio prvo mjesto u Sarajevu

novi grad – festival 4

Svi predstavnici iskazali su zadovoljstvo postignutim rezultatima, prijemom i odnosom sa ostalim takmičarima, sa željom da ponovo dođu i naredne godine

Nakon revijalne večeri u kojoj se prvog dana vikenda predstavilo više od 300 takmičara iz Republike Turske, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, te Novog Grada Sarajevo, koji su igranjem i pjevanjem predstavili tradiciju, kulturu i običaje svoje zemlje, sinoć su u prepunom Centru “Safet Zajko” proglašeni i najbolji predstavnici 5. Internacionalnog festivala folklora i tradicionalne muzike.

Prema ocjenama stručnog žirija u sastavu prof. dr. Husein Zvrko, Faruk Alkaya, Izabela Angelova, Sejo Mandić, Hamza Yavuz, Nada Tuškan, na čelu sa profesoricom Anom Babić, ocjenjivale su se etnološke norme, tradicijsko predstavljanje, scenski nastup i prezentacija kroz muzikološki apsekt.

Uzimajući u obzir navedene kriterije, žiri je najboljim proglasio KUD “Preslicu” iz Zagreba.

Ovaj KUD osnovan je 2001. godine, sa ciljem očuvanja kulturnog naslijeđa svojih krajeva, ali i cijele Hrvatske. Djelatnost društva je prvenstveno usmjerena na okupljanje djece i mladih zbog korisnog druženja i prevencije od neprihvatljivog ponašanja, sa željom da nove generacije sačuvaju tradiciju svojih predaka.

Drugo mjesto na ovogodišnjem Festivalu osvojio je KUD “Radoviš” iz Makedonije, a treće mjesto pripalo je Kulturno- umjetničkom društvu “Saobraćajac” iz Sarajeva.

Posebna nagrada pripala je predstavnicima Republike Turske, koji su svojim energičnim nastupom oduševili posjetioce Centra.

Svi predstavnici iskazali su zadovoljstvo postignutim rezultatima, prijemom i odnosom sa ostalim takmičarima, sa željom da ponovo dođu i naredne godine.