vrijedan jubijej

KUD “Vaso Jovanović” Srebrenica ove godine obilježava 75 godina rada

l_a03141d8281d99a1cf209311e2a97919

To društvo, nakon kratke pauze, nastavlja s redovnim probama, a predsjednik Nermin Alivuković poziva mlade ljude i zaljubljenike u tradiciju, kulturu, pjesmu i igru da se učlane u neke od sekcija

Kulturno-umjetničko društvo “Vaso Jovanović“ Srebrenica, koje je osnovano 1946. godine s ciljem njegovanja kulture, tradicije i običaja svih naroda s prostora Bosne i Hercegovine, ove godine slavi 75 godina postojanja.

To društvo, nakon kratke pauze, nastavlja s redovnim probama, a predsjednik Nermin Alivuković poziva mlade ljude i zaljubljenike u tradiciju, kulturu, pjesmu i igru da se učlane u neke od sekcija.

– Poslije ljetne pauze počeli smo s radom, prije dvadeset dana krenuli smo sa redovnim probama i uveliko se pripremamo za nastup u Tuzli koji će biti 21. novembra kod naših prijatelja, folklornog ansambla ‘Panonija’ koji ove godine proslavlja 27 godina postojanja i rada – kaže Alivuković.

Napominje da je KUD “Vaso Jovanović” najstarije i najuspješnije multietničko društvo u istočnom dijelu BiH. Njegovi članovi su djeca i bošnjačke i srpske nacionalnosti, a igraju igre iz svih krajeva BiH i zemalja regije.

Rad Društva podržava Opština Srebrenica, a pomažu ih i Udruženje “Džerđef“, koji su im donirali narodne nošnje, te Fondacija ‘Kuća dobrih tonova’ i Fondacija “Vasva Pasagić“ i Munir Pašagić.

– Ove godine smo planirali održati koncert u povodu 75 godina rada i postojanja. Nažalost, zbog nedostatka sredstava i smještajnih kapaciteta u Srebrenici nismo mogli organizovati koncert. Nadam se da ćemo sljedeće godine imati više mogućnosti da to obilježimo, makar u sklopu manifestacije ‘Dani Srebrenice 2023’ – ističe Alivuković.

Ove godine članovi KUD-a “Vaso Jovanović“ učestvovali su na smotri folklora u Tuzli, Kalesiji, Teočaku i Gračanici. Sljedeće godine u aprilu planiraju nastup u Turskoj na festivalu “Dani djeteta”.

– Mi imamo kompletiranu tradicionalnu nošnju za sve igre Bosne, Srbije i Hrvatske. Imamo sve što nam je neophodno za jedan kvalitetan nastup. Imamo članove iz Srebrenice i Bratunca. Probe se održavaju svakog utorka i četvrtka. Imamo oko 30 aktivnih članova i svi zajedno učimo. Ovu godinu ocjenjujem veoma uspješnom s nastupima u Bosni i Hercegovini – naglasio je Alivuković.

Članica KUD-a Belma Salihović sedam godina je u ovom KUD-u i kaže da voli sve igre.

– Folkor je dio mene i mog života. Nastupala sam na mnogim festivalima, ali poseban nastup bio je u Turskoj. Imala sam priliku da tri puta nastupam u Turskoj. Također, radujem se dolasku kulturnih društava u naš grad – kazala je Salihović.

Dvanaestogodišnja djevojčica Magdalena Trivić kaže da godinu dana ide na folkor.

– Nama zajedno je super, pored igre gradimo i nova prijateljstva. Zajedno radimo koreografije. Drago mi je da sam dio KUD-a i što imam priliku da naučim razne koreografije – istakla je Trivić.

Adna Tabaković trenira karate, ali i redovno ide na probe folkora.

– Folkor mi se mnogo sviđa, imamo priliku da putujemo i nastupamo. Omiljena igra je ‘Sarajevsko polje’. U KUD-u imam mnogo prijateljica. Nastupala sam u Tuzli i Teočaku – rekla je Tabaković.