Kultna bajka “Čarobnjak iz Oza” na sceni Pozorišta mladih Sarajevo

carobnjak_oz

Predstava “Čarobnjak iz Oza”, temeljena na jednom od najpoznatijih romana američke dječije literature autora L. Franka Bauma, premijerno će biti izvedena sutra na sceni Pozorišta mladih Sarajevo.

Rediteljski potpis na ovaj komad stavio je Adis Bakrač, dok dramaturgiju potpisuje Segor Hadžagić.

Ova kultna bajka objavljena 1900. godine imala je do danas bezbroj teatarskih, TV i filmskih adaptacija, a u ovoj verziji Oz je čudesna zemlja ispunjena prelijepim, ali i strašnim predjelima iz koje Dorothy pokušava naći put nazad u Kanzas, kod svojih tetka Henryja i tetke Anne. U nju je dospjela nakon što je tornado djevojčicu odveo iz vlastitog doma, donijevši je u čudesnu zemlju u kojoj vladaju mitska bića poput zlih i dobrih vještica i čarobnjaka Oza.

Brojnu glumačku ekipu čine: Elma Juković, Mirza Dervišević, Rijad Gvozden, Edin Avdagić, Edhem Husić, Aida Bukva, Alma Merunka, Damir Kustura, Seada Ahmetašević, Mirza Tanović, Elma Ahmetović, Narda Nikšić i Aldin Tucić.

Reditelj Adis Bakrač istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je zanimljiv i iznimno intenzivan rad na ovom komadu trajao dva mjeseca, te da je Pozorište mladih u tom periodu odisalo posebnom energijom i ljubavlju prema projektu.

– Radi se o priči o prijateljstvu, ljubavi, uvažavanju drugih i plemenitosti. Mislim da su to vrijednosti koje nisu baš dobro pozicionirane danas i zato želimo poslati poruku mladima da stvaramo bolje i ljepše društvo te sretniji svijet – kazao je.

Za dramaturga Segora Hadžagića rad na ovoj predstavi će biti početak vraćanja klasicima u Pozorištu mladih, koje treba biti pozorište svih generacija te važna društvena institucija.

– Moramo se vratiti potrebama običnih ljudi i onome što oni žele da gledaju, a to su avanture, putovanja, čarolija i ljubavne priče. Ovo je predstava s elementima mjuzikla, korištene su moderne tehnologije i 3D mapping te virtualne scenografije – istaknuo je.

V.d. direktora Pozorišta mladih Semir Krivić naglašava da je ovo sedma premijera pozorišta ove sezone, te da je riječ o najkomplikovanijem te glumački i tehnički najzahtjevnijem projektu realizovanom u posljednjih nekoliko godina u toj pozorišnoj kući.

Smatra da su glumci fantastično uradili svoj posao te se nada da će ovaj komad dugo ostati na repertoaru Pozorišta mladih.

Da joj je bila velika čast i izazov igrati glavnu ulogu kultnog lika Dorothy navela je glumica Elma Juković, ustvrdivši da je riječ o priči uz koju su mnoge generacije odrastale. Naglasila je odličnu saradnju s kolegama te da se trudila iz dječijeg nevinog odnosa promatrati taj čudesni svijet Oza.

U ulozi čarobnjaka iz Oza našao se Edhem Husić, koji je ocijenio zanimljivim naći ugao koji je lično čitanje komada, a da ipak osnova ostane autentična. Želja mu je da predstava bude poticaj i najmanja ljestvica s koje ovo pozorište može ići dalje.

Kostime je osmislila Amna Kunovac- Zekić, scenografiju potpisuje Darko Miličević, koreografiju i scenski pokret uradila je Belma Čečo- Bakrač, dok su autori muzike Hamdija Salihbegović i Nedžad Merdžanović.