Kultura

SARTR

Kultna predstava “Ay, Carmela” slavi dvadeset godina izvođenja

13/03/2019

"Ay, Carmela" je najizvođenija i najdugovječnija predstava Sarajevskog ratnog teatra

Dvadeset godina od premijernog izvođenja predstave Josea Sanchisa Sinisterrae “Ay, Carmela” u režiji Roberta Raponje bit će obilježeno 19. i 20. marta u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

U predstavi igraju Selma Alispahić, Dragan Jovičić i Jasenko Pašić, navodi se u saopćenju SARTR-a.

“Ay, Carmela” je najizvođenija i najdugovječnija predstava Sarajevskog ratnog teatra. Veliki broj igranja imala je na gostovanjima (Hrvatska, Italija, Švedska, Češka, Slovenija, Srbija, Makedonija, Austrija, Crna Gora, Francuska, Velika Britanija), a ujedno je obišla više puta i Bosnu i Hercegovinu.

– Rijetkost je da jedna predstava doživi 20 godina od premijere, a da se ne radi o turističkoj atrakciji ili muzejskom primjerku. Za naše teatarsko podneblje to je događaj od historijskog značaja. “Ay Carmela” je živa, snažna, hrabra, ispunjena emocijama. To je i čini bezvremenim teatarskim događajem. Bolna iskustva rata iz devedesetih se prožimaju sa ovom storijom smještenom u doba Španjolskog građanskog rata. Sve dok ima režima koji čovjeku oduzimaju slobodu i dok ima diktatora, malih i velikih, ova predstava blista svojom jasnom i svijetlom energijom dobra. Ona će uvijek govoriti o poziciji umjetnika, i malog čovjeka, u crnim vremenima. Ova predstava će uvijek biti dio borbe protiv svakog zla – zapisao je povodom ove važne godišnjice direktor SARTR-a Aleš Kurt.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.