Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Kultne komične predstave Zijaha A. Sokolovića na Velikom Brijunu

09/08/2017

Program 17. sezone Teatra Ulysses ugostit će u srijedu i četvrtak, 9. i 10. augusta, glumca Zijaha A. Sokolovića, koji će u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu izvesti dvije svoje pozorišne produkcije, komičnu monodramu “Glumac… je glumac… je glumac”, te višestruko nagrađivanu komediju A. P. Čehova “Medvjed”.

“Impresivan glumački i autorski put Zijaha A. Sokolovića bilježi više od pedeset filmova, dvanaest televizijskih serija, stotine uloga na kazališnim pozornicama, više od šezdeset nagrada za umjetnički rad, edukacijske teatarske projekte te autorstvo monodrama koje su od tog glumca, redatelja i sveučilišnog profesora stvorile neku vrstu teatarske institucije naših prostora”, stoji u najavi.

Monodrama “Glumac… je glumac… je glumac” kultna je predstava koja se igra već 40 godina i izvedena je gotovo 1600 puta, te je o njoj u svijetu napisano više od 500 kritika i tekstova. Premijerno je izvedena na MESS-u u Sarajevu 1978. godine, a otad ju je, osim Zijaha A. Sokolovića, igralo još 19 glumaca na pet jezika u dvadeset zemalja svijeta.

Sokolović, “jedan od najomiljenijih glumaca jugoistočne Evrope”, na Velikom Brijunu igra i središnju ulogu i u predstavi “Medvjed”, najavljenoj kao dramsko-muzički dijalog između glumca i pratećih instrumenata.

Predstava punog naziva “Medvjed – komedija kao šala, a šala za džez trio i jednog glumca u deset slika”, temeljena na djelu Antona Pavloviča Čehova, kombinacija je predstave i muzičkog koncerta, u kojoj glumac ostvaruje interakciju s instrumentima, na način da instrumenti obnašaju funkciju likova u predstavi, odnosno da glumac funkcionira kao dodatni instrument na koncertu.

Predstava je svoju premijeru imala 1997. u Ljubljani, od kada je uz veliki uspjeh gostovala diljem Europe i svijeta, te osvojila preko 20 nagrada na mnogobrojnim prestižnim festivalima i manifestacijama, od kojih se ističe Grand Prix za režiju u Moskvi i deset Grand Prix nagrada na međunarodnim festivalima.

U neobičnom sučeljavanju jazza i glumačkog majstorstva Zijaha A. Sokolovića sudjeluje Jazz trio Lolita iz Ljubljane.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.