Narodno pozorište Sarajevo

“Kultura na ulice”: Predstave, izložbe i koncerti na sarajevskim trgovima

Foto: Facebook/ Kultura na ulice
Koncert održan u sklopu prošlogodišnjeg specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo

Publiku do kraja septembra očekuju nastupi dramskih, baletskih i operskih predstava na trgovima u Kantonu Sarajevo, izložbe, likovne kolonije, te koncerti klasične i savremene muzike. Nastupit će kulturno-umjetnička društva, sarajevski DJ-evi, a bit će organizovane i predstave za djecu, kao i lutkarske predstave

Građani Sarajeva, turisti i posjetitelji narednih mjeseci imat će priliku uživati u kvalitetnim programima drugog izdanja specijalnog programa Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS) “Kultura na ulice! 2023”.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić je na pres-konferenciji u NPS rekao da i ove godine u proljetnim i ljetnim mjesecima nastavljaju sa ovim multuimedijalnim programom koji građanima na jedan drugačiji način nudi pregled teatarske, plesne, muzičke i likovne izvedbene scene i to ne samo umjetnika koji su pod krovom NPS, nego i veliki dio nezavisnih art grupa i pojedinaca.

“Oživljavanje” trgova i ulica

-Naša iskustva iz prošle godine potvrđuju koliko smo imali važan, dobar feedback ne samo po broju posjetilaca programa, nego i po mjestima gdje smo smo ih sve odigrali. Neke smo trgove i ulice oživjeli – istakao je Mustafić.

Publiku do kraja septembra očekuju nastupi dramskih, baletskih i operskih predstava na trgovima u Kantonu Sarajevo, izložbe, likovne kolonije, te koncerti klasične i savremene muzike. Nastupit će kulturno-umjetnička društva, sarajevski DJ-evi, a bit će organizovane i predstave za djecu, kao i lutkarske predstave. Među ostalim, najavljen je koncert hora Opere NPS na Bijeloj tabiji, umjetnička instalacija Rikarda Druškića i likovna kolonija ALU Sarajevo na Pozorišnom trgu Susan Sontag i niz drugih sadržaja.

Glavne pozornice kulture

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda rekao je da to ministarstvo pruža punu podršku projektu koji omogućava da kultura i kulturna dešavanja budu lako dostupna građanima Sarajeva, turistima i svim posjetiocima.

-NPS je nosilac tog projekta i treba da bude glavni generator razvoja kulture. Zajednički nam je cilj približiti kulturu i umjetnost svima na području našeg grada – rekao je Magoda.

Direktor Turističke zajednice KS Haris Fazlagić je rekao kako su ovakvi programi bitni za ukupnu turističku ponudu grada i da Sarajevo takve, sportske i druge sadržaje treba imati tokom cijele godine.

Sarajevska filharmonija, kako je rekao njen direktor Vedran Tuce, učestvuje u ovom projektu i zajedno sa ostalim učesnicima potrudit će se da se trgovi i ulice pretvore u glavne pozornice kulture. Po završetku manifestacije „Kultura na ulice“, kako je dodao, slijedi obilježavanje stotog rođendana Sarajevske filharmonije i dolazak čuvenog maestra Riccarda Mutija.